Zapri

Arhiv: Rožnati oktober: svetovni mesec boja proti raku dojk

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1.300 žensk in okoli deset moških.

Če je bolezen odkrita dovolj zgodaj, je visoko ozdravljiva, preživetje pa se je z novimi, učinkovitimi zdravili pomembno izboljšalo. Verjetnost, da bo prebivalka Slovenije zbolela za to boleznijo do 75. leta starosti je 7 odstotna.

Zgodnje odkrivanje bolezni je ključno

V Sloveniji za rakom dojk zboli vsaka štirinajsta ženska. Zboli lahko vsaka ženska, bolj dovzetne za to bolezen pa so ženske po 50. letu starosti. Ker pogosto ni opaznih znakov bolezni, državni program presejanja za raka dojk DORA (o programu DORA) vabi ženske med 50. in 69. letom vsaki 2 leti na pregled z mamografijo, na slikanje dojk z rentgenskimi žarki. Z njo je mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko zatipali. Pregled je za vabljene ženske brezplačen in je krit s strani zdravstvene zavarovalnice (Pregled – predstavitveni film). Ker velja, da je zgodaj odkrito spremembo lažje ozdraviti, se je vabilu vedno vredno odzvati.

Program DORA se postopoma širi po vsej Sloveniji. Z odprtjem centra v Novi Gorici je v program sedaj vključenih že dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk. Ženske med 50. in 69. letom starosti, ki vabila Dore ne prejmejo, imajo pravico do pregleda z mamografijo na podlagi napotnice ginekologa ali osebnega zdravnika. Ženske pred 50. letom in po 70. letu vabil na presejalno mamografijo ne bodo prejele, saj je rak dojk pri omenjeni starosti redkejši. Kljub temu pa so potrebni redni pregledi, na katere ženske napotita ginekolog ali osebni zdravnik.

Poskrbite za svoje zdravje!

Za svoje zdravje največ lahko storimo sami. Zdrav način življenja z uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem primerne telesne teže in vsakodnevno telesno dejavnostjo, pozitivna naravnanost in redno mesečno samopregledovanje dojk so deli uspešnega recepta, ki ga tudi letos pošiljajo iz Evropske zveze za boj proti raku dojk.

Pri nas o raku dojk osvešča Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. Njihov glavni cilj je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje in rehabilitacijo. K aktivnostim vabijo vse istomisleče, v rožnatem oktobru pa so še posebno aktivni. Priložnosti je več: Tek in hoja za upanje, 15. oktobra, na dan zdravih dojk, pa z njimi lahko zaplešete na pesem Lep je dan ob 11. uri v Ljubljani, Slovenski Bistrici, Postojni in na Jesenicah (vklop v živo na Valu 202). 

Ministrstvo za zdravje
Direktorat za javno zdravje

Fotogalerija