Arhiv: Seminar: Tehnike sproščanja za zmanjšanje stresa in uporaba prehranskih dopolnil v vsakdanjem življenju

Vabilo na 

seminar Tehnike sproščanja za zmanjšanje stresa in
uporaba prehranskih dopolnil v vsakdanjem življenju

ter na 2. podelitev Mavričnega pokala zdravja

v ponedeljek, 13.6.2016, od 9. do 14. ure,
v dvorani A poslovne stavbe GZS na Dimičevi 13 v Ljubljani.


Za svoje počutje smo pogosto in v veliki meri odgovorni sami.
Kako lahko vnaprej preprečimo/omilimo negativne posledice stresa? Kaj moramo vedeti, kako ravnati? Zakaj je toliko govora o pozitivni naravnanosti, o tem, da se lahko vsaj delno naučimo obvladovati negativna čustva, da se na negativna čustva drugih ne odzivamo še mi jezno, zlovoljno, agresivno in s tem situacijo samo še poslabšujemo? Zakaj sploh potrebujemo spodbude, da postanemo do svojih (naj)bližjih bolj prijazni, naklonjeni, čuteči, kot pogosto smo? Zakaj sami sebi ne olajšamo številnih situacij, ko nas stiska v želodcu, pri srcu, grabi jeza ali strah?
Marsikaj vemo, a sproti pozabljamo, marsičesa ne vemo, pa bi morali vedeti in ne le vedeti, ampak upoštevati prav vsak dan in potem bi marsikomu bilo mnogokrat veliko lažje, lepše in bolj radi bi se imeli.

Še posebej se napetosti, delovni pritiski in povečana tveganja pojavljajo v dejavnostih poslovnih storitev, kjer zaposleni opravljajo pretežno sedeče delo za računalniki, strokovno zahtevno delo, delo s strankami … Zaradi narave dela v podjetjih storitvenih dejavnosti so stres, preobremenjenost, časovne stiske in s tem tudi neredna in nezdrava prehrana ter premalo gibanja vsakodnevni pojav, ki na daljši rok vpliva na telesno in duševno zdravje zaposlenih. V obdobju recesije in prestrukturiranja podjetij je izrazito narasla pojavnost psihosomatskih bolezni in anksiozno-depresivnih motenj.
Analiza podatkov o bolniškem staležu v omenjenih dejavnostih kaže na prikrit prezentizem in resnost bolezni, ki je dokaj visoka (stalež traja v povprečju 20 dni). Daljše bolniške odsotnosti imajo posledice tudi na ostale zaposlene v malih podjetjih, ki pogosto prevzamejo večjo delovno obremenitev. Našteti psihosocialni dejavniki tako prispevajo še k nastankom konfliktov in zmanjšani motivaciji zaposlenih v podjetjih ter postajajo potencialni dejavnik za nastanek bolezni pri zaenkrat še zdravih, a preobremenjenih in nezadovoljnih kolegih.

Police v trgovinah so založene z vse več pripravki, ki nam naj bi pomagali povečati odpornost, odpraviti pomanjkanje vitaminov, mineralov idr., zaradi neredne in neustrezne prehrane in podobno. Marsikdaj si utrujenost preženemo s poživilom, namesto da bi se spočili, mišice si povečujemo s preparati, ki nam bodo v kratkem času preoblikovali postavo po naši želji, za raven trebuh pa si pomagamo s proizvodi proti napenjanju … Kaj to pomeni, kaj od tega in kdaj nam zares koristi, kaj pa je dejansko le marketinški prijem za seveda večjo prodajo in nam lahko celo škodi?

To sta dve izjemno zanimivi in na nek način komplementarni temi, o kateri bo govora na seminarju v okviru našega projekta Na mavrici zdravja.

Seminar je namenjen:

vodstvenim kadrom kot zaposlenim v storitvenih dejavnostih, ki želijo nadgraditi svoje znanje ter s tem izboljšati zdravje, počutje in s tem tudi odnose ter delovne rezultate v svojem delovnem okolju.

Program:

1. O psihološkem zdravju, stresu in skrbi zase

Na zelo enostaven in razumevajoč način se boste seznanili:
- Kaj pomeni psihološko zdravje?
- Pomembnost »psihološke kleti« v vsakdanjem življenju.
- Menedžerski možgani (primer Steve Jobs).
- Tehnike sproščanja in njihova vloga v zdravljenju psihosomatike.
- Pomembnost komunikativnih tehnik za zdravje kolektiva.
- Toksična misel in njen vertikalni in horizontalni prenos.

Predavateljica: Sanela Banović, dr.med.
je diplomirala na Medicinski fakulteti v Sarajevu (Univerza v Sarajevu), od leta 2011 je zaposlena na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani na Kliničnem oddelku za gastroenterologijo. Redno se dodatno izobražuje in usposablja s področja psihologije in psihoterapije, med drugim je opravila večmesečni dopolnilni študij v ZDA, Nemčiji in Švici.

2. Uporaba prehranskih dopolnil v vsakdanjem življenju

- Kdaj so prehranska dopolnila potrebna?
- Meja prehranskih dopolnil z zdravili
- Pomen različnih hranil
- Pomen individualne prehranske obravnave
- Uživanje izoliranih hranil je lahko nevarno
- Znanje o hranilih je kompleksno
- Hranila so predmet številnih raziskav in novih spoznanj, zato je potrebno stalno usposabljanje

Predavateljica: Mag. sci. Martina Puc, mag. pharm., spec., MBA
je v svoji karieri delovala tako na področju regulative kot tudi v lekarništvu in industriji. Široke dolgoletne izkušnje in poglobljeno vedenje s področja postopkov registracije zdravil rastlinskega izvora, s področja preizkušanja zdravil ter s področja prehranskih dopolnil in drugih mejnih izdelkov v prehrani mag. Puceva združuje v svoji dejavnosti v okviru Academie Covirias ter Inštituta za raziskave in razvoj, kjer vodi izobraževanja in usposabljanja profesionalnih svetovalcev za prehranska dopolnila P3 Professional. Vodi tudi edino neodvisno bazo prehranskih dopolnil pri nas, na katero je zelo ponosna. Več informacij o tej tematiki in njenem delu najdete na www.pretehtajte.si.

2. podelitev Mavričnega pokala zdravja

Po seminarju sledi 2. podelitev Mavričnega pokala zdravja, kjer bomo nagradili primere dobre prakse pri promociji zdravja na delovnem mestu in jih predstavili širši javnosti. Več o podelitvi tukaj.

Urnik dogodka

8:30 – 9:00 registracija
9:00 – 9:10 uvodni pozdrav in predstavitev dogodka
9:10 – 11:00 1. del seminarja, Sanela Banović, tehnike sproščanja za zmanjšanje stresa
11:00 – 11:10 prikaz gibalnih vaj s fizioterapevtko
11:10 – 11:30 odmor z malico
11:30 – 13:00 2. del seminarja, mag. sci. Martina Puc, uporaba prehranskih dopolnil v vsakdanjem življenju
13:00 – 14:00 2. podelitev Mavričnih pokalov zdravja

Prijava

Obvezna prijava preko spletnega obrazca na dnu strani.
Udeležba je brezplačna!

Prijazno vabljeni!

Zbornica računovodskih servisov (vodja projekta)
Zbornica poslovno storitvenih dejavnosti
Zbornica za poslovanje z nepremičninami
Združenje za inženiring
Združenje za svetovalni inženiring
Združenje za informatiko in telekomunikacije
Združenje za promet

Fotogalerija