Zapri

Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015

Modrost narave

Mnoge raziskave svetovno znanih strokovnjakov in inštitutov z meritvami, znanstvenimi opazovanji in poskusi dokazujejo, da je ozemljevanje eden osnovnih pogojev za izboljšanje in ohranjanje človekovega zdravja.  

Tema:  Blagodejno sevanje zemlje 
Mnenje strokovnjaka: Stroka o zemljini frekvenci 
Izziv: Ozemljimo se!


BLAGODEJNO SEVANJE ZEMLJE


Sile narave, ne glede na to, kako mimobežne se nam zdijo, neposredno vplivajo na naše bivanje in zdravje. Tudi valovanje Zemljine energije ni izjema. Vsi poznamo občutek bose hoje po nežni travi, po mehki gozdni poti ali po peščeni plaži ... Ko se dotaknemo Zemlje, oživimo. Vendar pri tem ne gre zgolj za občutek. Resnično si nabiramo energijo, ki pride do nas preko stika z Zemljinim sevanjem. Prav to je razlog, zaradi katerega se počutimo odlično, ko se vrnemo s počitnic ob morju. In nasprotno, po predolgem bivanju v zaprtih prostorih se počutimo vse bolj utrujeni, brezvoljni, zaspani ...

Planet Zemlja vibrira s svojo lastno frekvenco, s svojim električnim poljem. Za človeka, enako kot za vsa živa bitja, ki jim je namenjeno bivati na tem planetu, ta vibracija pomeni pogoj za zdravo in celovito življenje. Povezava z električnim poljem Zemlje pomeni, da iz velikega skladišča zajemamo negativno nabite proste elektrone, ki jih potrebujemo, da bi nevtralizirali pozitivno nabite proste radikale v našem organizmu. Prav ti, če ostanejo prosto nakopičeni v naših telesih - torej jim manjka negativnih elektronov, da bi jih nevtralizirali, veljajo za glavnega povzročitelja številnih kroničnih vnetij in degenerativnih bolezni današnjega časa. Ob ozemljitvi naših teles, ob neposrednem stiku z Zemljino površino, Zemljini elektroni potujejo na tisto mesto v našem telesu, kjer jih primanjkuje in vzpostavijo električno ravnovesje.

Mnoge raziskave svetovno znanih strokovnjakov in inštitutov z meritvami, znanstvenimi opazovanji in poskusi dokazujejo, da je ozemljitev, zemljenje ali ozemljevanje (v angleščini sta razširjena pojma Grounding in Earthing) eden osnovnih pogojev za izboljšanje in ohranjanje človekovega zdravja. Dokler so ljudje bivali v neposrednem stiku z Zemljo, so dopuščali električni stik, ki je pomenil tudi hranjenje z osnovno energijo, ki se pretaka po našem telesu in navsezadnje poganja celoten ustroj organizma.

Danes nam te povezanosti v veliki meri primanjkuje, saj smo se od Zemljine frekvence povsem oddaljili. Naša stopala imajo izjemno občutljive sprejemne točke, ki se preko meridianov, naših notranjih električnih kablov, povezujejo z vsemi življenjsko pomembnimi organi in središči v telesu. Prejeti elektroni se tako lahko povežejo s prostimi radikali kjerkoli v telesu, kjer je to potrebno. Torej imamo možnost, da kjerkoli na široki Zemljini površini sprejemamo hranilno elektriko in jo spustimo, da uravnovesi stanje v našem telesu. Mi pa smo se zaprli v hiše iz materialov, ki te energije ne prevajajo, na sprehod pa se zlepa ne podamo več drugače kot obuti – v materiale, ki naš stik z Zemljo prekinejo. Tudi sicer je naše okolje polno učinkov delovanja naprav, ki v vsakem trenutku našega življenja motijo naravno, zdravo elektromagnetno polje našega telesa. Prav ozemljevanje nam pomaga, da zmanjšamo napetost telesa in vzpostavljamo ravnovesje v celicah, organih in tkivih.

Ko smo ozemljeni, se nam zato:

  • uravnoveša psihično in fizično stanje organizma
  • krepi imunski sistem
  • zmanjšujejo bolečine, ki so posledica nakopičenih odzivov stresa v telesu 
  • uravnoveša hormonsko stanje organizma in povečuje zmožnost zanositve
  • zmanjšujejo vnetja in kronične bolečine
  • povečuje zmožnost celjenja poškodb in splošno regeneracijo tkiv
  • izboljšuje poglobljen spanec in s tem povečuje odpornost na stresne dejavnike
  • znižuje raven elektromagnetnega sevanja kot posledica dela z elektro napravami
  • zmanjšuje pojav hiperaktivnosti, visokega pritiska, aritmije, slabe prekrvavitve …

 

STROKA O ZEMLJINI FREKVENCI


mag. Franci Henigman

Frekvenco Zemlje in njen vpliv na živa bitja, predvsem človeka, so raziskovali mnogi znanstveniki, ki so potrdili že stara ljudska prepričanja. Raziskana in ugotovljena je bila povezava med Zemljino frekvenco in možganskim valovanjem, ki ponuja regeneracijo celic. Ugotovljena in potrjena je bila tudi blagodejnost stika med človekom in zemljinim površjem. Pogovarjali pa smo se s slovenskim raziskovalcem tega področja, mag. Francijem Henigmanom, elektroinženirjem, ki je razvil in izdelal lastno serijo izdelkov za pomoč zemljenja tudi, kadar nimamo možnosti neposrednega stika z zemljo – celo med spanjem in delom za računalnikom …

Med raziskovanji, ki jih je bilo po svetu verjetno precej več, kot jih lahko sploh beležimo, je v filmu Grounded čudovito zabeleženo 15 letno delo raziskovalca, ki se je s pomočjo zemljenja rešil kroničnih bolečin, za poskus pa je vzel celotno vas. Film je dokumentarni prikaz ozemljevanja s pomočjo neposrednega stika ali z izdelki za posredno povezovanje z Zemljo, kjer je dogajanje beleženo sočasno z medicinskimi, teoretičnimi, fizikalnimi in drugimi znanstvenimi spremljanji in podaja možnost tudi najbolj dvomljivemu umu, da sprejme dejstva. Kratek napovednik filma v angleščini je dostopen tukaj.

Ker gre pri ozemljevanju za elektriko, je Američan Clint Ober, po tem, ko je ugotovil izjemno moč zemljine elektrike, iskal rešitev, kako bi med spanjem ozemljil svoje telo in mu omogočil, da se naužije prepotrebne električne povezave. Njegovi poskusi ozemljitve ležišča so pokazali rezultate. Njegov izum je bil povsem preprost – kovinske trakove, ki jih je namestil na posteljo v obliki mreže, je povezal preko žice s kovinsko palico, ki jo je na koncu spojil z zemljo. Od teh poskusov do današnjih izdelkov, ki jih ponuja trg, je bil zato potreben zgolj korak. 

Tudi v Sloveniji. Na spletni strani www.ozemljitev.si, ki jo vodi in ureja skupina navdušencev nad zemljenjem z željo, da ljudem ponudijo vedenje in dostop do zemljenja, je na voljo podrobnejša opredelitev razlogov in načinov za zemljenje. Ogledamo si lahko tudi različne raziskave, ki so potrdile delovanje zemljenja. Spletna stran ponuja izdelke za zemljenje, pa tudi možnost nakupa zgoraj omenjenega filma in knjige v angleščini.

Poleg tujih izdelkov pa v ponudbi lahko srečamo tudi slovenske stvaritve. Magister Franci Henigman, elektroinženir iz Portoroža, se že leta ukvarja z raziskovanjem, razvijanjem in izdelavo meritvenih in drugih naprav, ki lajšajo raziskovanje, diagnostiko ter druge znanstvene smeri, namenjene izboljševanju kvalitete človekovega bivanja. Kljub obilici dela v povezavi z Nacionalnim inštitutom za biologijo, kjer sodeluje pri pomembnih znanstvenih projektih, in Inštitutom za patološko fiziologijo na Medicinski faktulteti, pa se je kot izziva lotil področja zemljenja ter ustvaril izdelke, ki lahko pomagajo vsakomur med nami. 

Gre za blazino in rjuho za zemljenje, s katerima si lahko pomagamo, kadar nimamo možnost, da bi zemljenje lahko izvajali neposredno. Sam je učinke delovanja preverjal z merilnimi napravami, ki dajejo nedvoumen rezultat. Po njegovih besedah je dovolj, da se blazine dotikamo z mezincem, pa nas to že izenači z elektriko zemlje. V članku, ki so ga pripravili v reviji Misteriji, so zbrani prikazi meritev, prav tako pa so pri založbi revije Misteriji izdali knjigo Zdravilna moč Zemlje.

 

IZZIV: OZEMLJIMO SE!


Vse, kar potrebujemo, je torej neposreden stik z Zemljo. Najbolj preprosta rešitev je seveda, da se sezujemo in se podamo v naravo bosi. Kadar nimamo možnosti bivanja na prostem, pa si lahko pomagamo z ozemljitvenimi pripomočki. 

Tokratni izziv, ki naj za začetek traja štirinajst dni (toliko nas loči do naslednjega Zdravega izziva), se torej glasi: preizkusimo načine ozemljevanja, da bomo v naslednjih tednih sami, na svoj znanstveni način – z opazovanjem in primerjanjem, lahko potrdili ali ovrgli trditve o zemljenju. Morda pa bomo izziv podaljšali in ga sprejeli kot del svojih navad … Morda bomo svojemu organizmu podarili novo možnost obnavljanja in počitka. Kdo je pripravljen sprejeti izziv?

Vsakokrat, ko vdihnemo svež zrak, ko zajamemo kristalno čisto vodo ali vsrkamo ultravijolično svetlobo sonca, se povezujemo z Zemljo. Dotik z zemljino površino pa predstavlja najširše pojmovanje tega. Z rokami, s telesom ali zgolj s stopali. Večino časa skozi vse leto preživimo obuti. Če si lahko privoščimo hoditi bosi, to počnimo na površinah, kot so pesek ali mivka – po možnosti ob obali, po travi - najbolje vlažni, po čisti zemlji ali celo glini, po surovi opeki ali keramiki ... Zemljenje nam ne bo uspelo na površinah, ki nas ne ozemljujejo, na primer asfalt, les, guma in plastika, vinilne in smolnate podlage.

Ne pozabimo, da ozemljevanje s pomočjo bosonoge hoje po naravnih površinah pomeni tudi izjemno sprostitev nakopičenega električnega sevanja, s katerim se obdajamo – naj gre za pametne telefone, računalnike ali brezžične povezave (wi-fi). V urbanem okolju to na nas preži ves čas in povsod.

Poznamo tudi pripomočke, ki nam lahko pomagajo, če nimamo možnosti za neposreden stik. Preizkusimo jih, raziskave so pokazale učinke. Pomembno je le, da si dovolimo in se lotimo svojega lastnega raziskovanja, se poglobimo v svoj poskus, kako izboljšati svoje bivanje in življenje, ter že s prvim korakom sprejmemo odgovornost za svoje zdravje.

Naš namig v tem, prvem letošnjem Zdravem izzivu je:

Opazujte se, zavedajte se svojega delovanja. Bodite vsaj štirinajst dni sami sebi znanstvenik, beležite, primerjajte, raziskujte. In, ko pridete do ugotovitev, jih delite tudi z drugimi, hvaležni vam bodo.


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?