Zapri

Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016

JEJMO ZA ZDRAVJE

Post za telo predstavlja naraven prehod od bolezni k zdravju. Samo dobro očiščen organizem lahko v sebi zadrži moč življenjske energije. Naše telo je izjemen samo obnovitveni sistem, ki nam lahko dolgo služi. 

Tema:  Pomladno čiščenje sebe 
Strokovno o postu 
Izziv: Spomladanski post


POMLADNO ČIŠČENJE SEBE


Naš vsakdan, ki mu rečemo tudi sodoben način življenja, vse bolj ogroža naše zdravje. Vsakodnevno vase vnašamo najrazličnejše strupe. S hrano, s kozmetiko, z oblačili, z zdravili ter celo s pomočjo sodobne tehnologije v telesu sprožamo nezdrave stresne obremenitve, zakisanost ali acidozo, zasluzevanje ter s tem obolevanja in celo patološke spremembe v možganih.

Strupi se v naših telesih kopičijo skozi vse leto, njihovo delovanje pa traja vse do trenutka, ko se začne proces razstrupljanja. Sodobna medicina se običajno ne ukvarja s povezavo med vnašanjem toksinov in boleznimi. Od zdravnika pogosto pridemo z zdravili, ki simptome sicer za nekaj časa ublažijo, morda celo odpravijo, glavnega vzroka pa sploh še nismo prepoznali.

Znano je, da določena živila niso primerna za človeka, saj jih naš organizem ne zmore povsem prebaviti in presnoviti, zato ostajajo kot lepljiva sluz, ki sčasoma zamaši vso cirkulacijo. Neprebavljene snovi, ki jih ne moremo pravilno izločiti iz telesa, začnejo razpadati v prebavnem traktu. Nepopolno razpadle molekule vstopijo v krvni obtok, ga zastrupljajo in prenašajo bolezenske klice do telesnih organov. Slaba presnova je posledica nezdrave hrane in vzrok za oslabljene fizične, umske in duhovne sposobnosti.

Bolezensko stanje se najprej pokaže kot povečana kislina, pekoča »zgaga«, utrujenost, alergije, srbečice, razna vnetja, napihnjenost, počasno odvajanje, driske, nespečnost, razdražljivost, hladne roke in noge, akne, hormonske motnje, hudi PMS, migrene in glavoboli, prehladi, gripe, luskavica ter oslabljen imunski sistem … To pa lahko vodi v konkretne bolezenske simptome in s časom v kronične bolezni kot so diabetes, bolezni srca in žilja, avtizem, Parkisonova bolezen, paralize, rakava obolenja ...

Eden od načinov pomoči, s katerim lahko razstrupimo celoten organizem na vseh ravneh njegovega delovanja, je razstrupljanje v obliki postenja. Gre za temeljito notranje očiščenje vseh poti prebavnega trakta. Post za naše telo predstavlja naraven prehod od bolezni k zdravju. Samo dobro prečiščen organizem lahko v sebi zadrži ogromno količino življenjske energije. Naše telo je v tem primeru neverjeten samo obnovitveni sistem, ki nam lahko čudovito služi dolga leta.

Poznamo več različnih metod in tehnik čiščenja. Po mnenju strokovnjakov je nedvomno najučinkovitejši post ob vodi, čajih, nekaterih sadno zelenjavnih sokovih, hkratnemu čiščenju ustne votline – oljčno terapijo in čiščenjem debelega črevesja – klistirjem. Če si pri tem pomagamo z dihalnimi vajami in nekaterimi tehnikami meditacije, se telo prečisti, okrepi in napolni s povsem novo in čisto energijo.

Med postom je nujna zmerna fizična aktivnost, da nam ne oslabijo mišice, predvsem skrbimo za srčno mišico. Priporočljivo je lahkotno gibanje v naravi, pa tudi obisk savne, saj se strupi izločajo tudi skozi kožo, ki je naš največji organ.

 Več tisoč let stare tehnike čiščenja poznajo domala vse kulture in tradicionalne medicine, med katerimi gre omeniti tradicionalno kitajsko medicino, indijsko ayurvedo, japonsko tradicionalno medicino, šamansko zdravljenje, tibetansko medicino in nekatere druge.

Tudi antični očetje sodobne zahodne medicine so opozarjali, da je telo skupek fizike in metafizike, ki morata biti v harmoniji, da je telo lahko zdravo. Ko smo prečiščeni, smo fizično zdravi in lahko zdravo razmišljamo, kar pomeni, da težje zbolimo, saj naša čustva ne zastrupljajo organizma.

Za ohranjanje zdravega ravnovesja so najboljši blagi, kratki načini postenja, da se organizem ne napreza. Če smo sicer zdravi, je dovolj že dan postenja v tednu. Načini postenja so različni, prilagajamo jih potrebam in zdravstvenemu stanju posameznika. Dolgotrajnejše ali več dnevno razstrupljanje je priporočljivo enkrat ali dvakrat na leto, na primer spomladi in jeseni.

Takšnega posta se ob primerni pripravi in upoštevanju priporočil lahko loti vsaka zdrava oseba. Posta pa se morajo vzdržati nosečnice, osebe z diabetesom in hujšo okvaro ledvic, predvsem pa vsi, ki na to niso resnično pripravljeni. Včasih so rekli, da človek sebe najbolje pozna in če to še vedno drži, naj bi tudi pri tem opravilu ohranjal zdravo razsodnost.

Ljudje, ki živijo zdravo in se vsakodnevno optimalno prehranjujejo, bodo postenje lažje zdržali in začutili povsem novo življenjsko energijo. Pri osebah z odvečnimi kilogrami ter pri zasvojenih z alkoholom ali drugimi opojnimi substancami pa je zastrupitev večja, zato bo post težavnejši. Ta skupina ljudi nujno potrebuje strokovno vodenje posta

 

STROKOVNO O POSTU


Bilka Baloh

Bilka Baloh je neodvisna raziskovalka zdrave in uravnotežene prehrane, strokovnjakinja za varno razstrupljanje telesa z dolgoletnimi izkušnjami, mentorica in terapevtka za zdravo prehrano ter publicistka in novinarka na področju varne hrane. Svoja znanja je pridobivala na širokem spektru izobraževanj doma in v tujini, najbolj dragocene pa so njene izkušnje in znanja, ki jih ni mogoče prejeti ne iz knjig, ne iz tečajev in so bile v prid že mnogim posameznikom, ki so se znašli na križišču ter izbrali zdravje. Pri tem pa Bilka pogosto poudarja pomen posta kot prvega koraka k zdravju. Bilka organizira posvete, delavnice in predavanja na temo zdrave hrane in varnega postenja na različnih lokacijah po Evropi. Občasno pride tudi v Slovenijo in izvaja osebna svetovanja.

»Preden se odločimo prevrednotiti svoj odnos do zdravja, moramo razumeti, da postenje ni hujšanje oziroma odpravljanje odvečne telesne teže, temveč razstrupljanje na telesni, duševni in duhovni ravni. S postom pridobimo bolj zdravo telo in bolj zdrav odnos do dogodkov in življenja okoli nas. Očisti se večina naših vitalnih organov, kot so jetra, ledvica, tanko in debelo črevo … koža postane napeta in sijoča, lasje in nohti se ne lomijo več, um postane izostren in telo si nabere novih moči. Po razbremenitvi organizma postanemo lažji, pomlajeni, vitalni in nasmejani,« svoje ugotovitve začne Bilka.

»Ena od osnovnih dinamik v telesu je razmerje med kislostjo in bazičnostjo telesnih tekočin. Optimalen pH krvi je blago bazičen in meri 7,36. Telo potrebuje osnovno kislo-bazično ravnovesje zato, da lahko izloča strupe, obnavlja tkiva in vzdržuje najboljše celično delovanje. Kislo okolje strupe ustvarja, preprečuje njihovo izločanje in vodi do mnogih bolezenskih stanj. Post nam pomaga, da telo razbremenimo vnosa snovi, ki ga zakislijo, okolje spremeni v rahlo bazično in s tem omogoči, da se začne proces razstrupljanja.«

Bilka poudarja pomen pravilnega izvajanja posta, ki je lahko v nasprotnem primeru škodljiv in ustvari ponovno zastrupitev. Pomemben je tudi postopek priprave telesa na popoln post.

»V prvih dnevih postenja se najprej prične krčiti želodec, ki ima običajno velikost stisnjene pesti. Zaradi prevelikih količin hrane je mišica raztegnjena in v času krčenja kliče po hrani. Naši možgani to informacijo pretvorijo v občutek lakote. Zato je v začetku post lahko precej neprijeten, vendar to traja le dobre tri dni. Kasneje, ko se pričnejo čistiti jetra in ledvici, postaja naše telo vse bolj zdravo in sveže, koža postaja rožnata, čutimo dotok večje količine energije in moči. Spremembe pa niso občutne samo na ravni fizičnega telesa. Hrana rahlja čistost vezi med telesom in dušo, kar še posebej velja za hrano današnjega časa. Zato običajno sploh ne zaznavamo dejanskega zdravstvenega stanja svojega telesa. Ko pa telesu hrano odvzamemo, postaja tudi um vse bolj prečiščen in subtilen. Zaznave se okrepijo in organizem nam sam pove, kje v telesu ni ravnovesja.«

Bilka Baloh razloži tudi pomen izkušenega mentorja pri postenju, torej nekoga, ki nam s svojimi znanji in izkušnjami pomaga skozi proces zdravega posta. »Vsakdo med nami je svoj univerzum, vesolje v malem in deluje drugače. Nekateri pristopi so si resda precej podobni, vendar nas skozi varno postenje lahko popelje le oseba z lastnimi izkušnjami in izkušnjami drugih ljudi.«

Kako dolg naj bo post, če želimo doseči resnično očiščenje strupov? »Vzeti si moramo najmanj deset dni, saj se šele po treh dneh začnejo čistiti jetra in ledvica, ko se iz telesa izločajo toksični trigliceridi. Če se postimo prvič, se je dobro odpraviti v naravo, nekam kjer nas ne bodo dosegle stresne vibracije vsakdana. Med postenjem se nam lahko dogajajo različne neprijetnosti, na katere nismo pripravljeni in jih morda ne razumemo. Prav tu je za varno, zdravo in umirjeno pot pomemben izkušen mentor

Bilka opozarja, da se pri močno zakisanih organizmih in pri vseh, ki imajo v telesu veliko sluzi, pri čiščenju pogosto pojavljajo neprijetni občutki, ki se kažejo v obliki slabega zadaha, glavobolov, migren, nespečnosti, razdražljivosti, kožne srbečice, slabosti ...

»Ko se telo začne čistiti, se strupi v našem telesu pričnejo razgrajevati, to pa pomeni, da jih znova pošiljamo v krvni obtok – organizem se ponovno zastruplja. Z zadostno količino vode in čistilnih čajev, predvsem pa z veliko mero vztrajnosti in dobre volje, bomo strupe v najkrajšem času izločili iz telesa in tako premostili prej omenjene težave. Strupi se izločajo preko urina, s klistiranjem debelega črevesja, preko jezika in seveda skozi naš največji organ, kožo

Zakaj je prav pomlad primeren čas za čiščenje organizma? »Spomladi so nam v pomoč mlade rastline, pri katerih se v celicah še niso uspele razviti razne motnje. Zelo koristne so tiste, ki so napolnjene z močjo vode in raztopljenega snega. Spomladi se voda budi iz sna in to je čas naravnega prečiščenja, ko naš organizem reagira na naravno okolje in takrat mu moramo prisluhniti. Spomladansko čiščenje je čiščenje s svežino, ki daje mladost, veselje in energijo. To je čas pomlajevanja in celičnega obnavljanja.

Poleg tega ima spomladansko čiščenje tudi nekaj fizikalnih koristi. Ko telesu ne dovajamo hrane, notranji organi delujejo s polovično močjo, zato v procesu postenja včasih lahko neprijetno zebe. Pomlad je najprimernejša zaradi dviga spomladanskih temperatur, ko nam narava s vso svojo močjo prijazno stoji ob strani,« pojasnjuje Bilka.

Bilka Baloh je pri procesu postenja uspešno pomagala že številnim posameznikom in skupinam, njena svetovalna pot je raznolika in aktivna. Za posvet z Bilko ali za več informacij jo lahko kontaktirate na baloh.bilka@gmail.com, sledimo pa ji lahko tudi na njenem blogu https://bilkahappyplant.wordpress.com/blog, kjer je dostopnih kup informacij o njenih načrtih in trenutnih navdihih.

 

IZZIV: SPOMLADANSKI POST


Na post moramo biti predvsem mentalno pripravljeni. Ko ga izvajamo prvič, je smiselno, da se v proces spustimo spomladi, saj nam bo lažje prenašati morebitne neprijetnosti. Kupiti si bomo morali nekaj osnovnih pripomočkov, kot so klistir, strgalo za jezik, ščetko za ščetkanje kože in seveda čistilne čaje ter zelenjavne sokove, če si jih ne bomo pripravljali sami.

1. Kakšen post?
Izbiramo lahko med različnimi posti, vendar bo čiščenje zagotovo najbolj temeljito, če ga bomo izvajali s pomočjo redkih zelenjavnih sokov, čistilnih čajev ter nekaterih dodatkov, ki bodo poskrbeli za zdrav in varen proces. Paziti moramo namreč, da kri med postenjem ne oslabi. Namen posta ni hujšanje, temveč čiščenje in krepitev notranjih organov in krvi.

2. Pomoč
Za ljudi, ki se sicer stežka odločajo ali zdržijo neprijetne občutke, se priporoča postenje v skupini, ker premoščanje krize ob pogovoru z drugimi člani skupine olajša marsikateri težak trenutek. Obstajajo tudi virtualni posti, ko mentor s posamezniki deluje na daljavo. Metodo postenja si seveda izberemo sami.

3. Začetek
Vsaj dva dni pred pričetkom posta je potrebno uživati samo hrano rastlinskega izvora, čim bolj tekočo, prekuhano zelenjavo brez soli – v obliki redkih juhic ali pasirano sadje, popiti je potrebno vsaj dva litra vode, se odpovedati alkoholu in cigaretam. Temeljita priprava nam vsekakor olajša postenje. 
Pred prvim daljšim postenjem je smiselno narediti en dan posta, da dobimo predstavo, kaj nas čaka pri resnejšem čiščenju.

4. Gibanje
Med postenjem so nujne najrazličnejše telesne aktivnosti. Hoja v naravi, plavanje in savna so zelo dobrodošli. Vsekakor pa moramo paziti, da ne preobremenimo srčne mišice. Med postom delujejo vsi naši notranji organi s polovično močjo, zato moramo biti do telesa prizanesljivi, da si ne naredimo več škode kot koristi.

5. Spremljanje sprememb
Smiselno je pisati dnevnik in beležiti telesno in duševno počutje. Med postenjem misli postajajo bolj izostrene in stvari, ki nas v življenju motijo pridobivajo na teži. S tega vidika je post izjemnega pomena, saj se lahko rešimo kar nekaj »smeti«, ki bremenijo naše življenje.

6. Zunanje čiščenje 
V času postenja se strupi izločajo tudi skozi kožo, ki zaradi tega neprijetno srbi, telo pa ima lahko neprijeten vonj. Obisk savne in redno ščetkanje kože je zato zelo priporočljivo.

7. Čiščenje črevesja
Pomembno vlogo igra tudi vsakodnevno tehtanje. V prvih nekaj dnevih lahko izgubimo tudi do tri kilograme, vse je odvisno od tega, koliko blata je ostalo v črevesju. Ko je debelo črevo popolnoma izpraznjeno, izguba teže ni več tako radikalna. Redno klistiranje je za zdravo izvajanje posta osnovni pogoj.

8. Dovolj časa in miru
Za prvo daljše in zdravo postenje si je smiselno vzeti dovolj časa. Prav tako je pomembno, da smo čim več v naravi, kjer bomo manj izpostavljeni slepilom sodobnega življenja, se notranje povezali in našli svoj mir. V srcu narave bomo lažje uredili misli in se popolnoma predali svojemu namenu čiščenja.

9. Pomoč
Pametno je razmisliti, da se posta lotite s pomočjo mentorja. O tem, kako lahko olajša naš proces, pa za konec dodajamo še zanimivo pismo gospoda, ki je zaupal naši tokratni strokovni gostji Bilki Baloh.

»Post kot telesno čiščenje hkrati pomeni tudi močno duhovno čiščo. Hrana je namreč najbolj grob reprezentant materialnega sveta, ki človeku vsakokrat preprečuje stike z višjimi svetovi, torej z njegovo metafiziko, o kateri danes verjetno nihče več ne dvomi. Zato se zanj ne odločamo kot za shujševalno dieto, ker to preprosto ni. Resna priprava zahteva nekakšen mentalni reset, duhovno naravnavo, ki begajočemu umu onemogoča živeti skozi slepila čutil.

Pred mnogimi leti sem opravil kar nekaj postov, od tedenskega do mesečnega, samo ob vodi. Tega seveda danes ne bi ponavljal, sem si pa mnogokrat prizadeval postenje ponoviti, pa mi nikakor ni uspelo. Imel sem vsa potrebna znanja, o postu sem pisal kot publicist in režiser za A kanal posnel celo dokumentarni film, a ponovnega koraka nisem in nisem zmogel … do srečanja z Bilko Baloh, odlično prehransko strokovnjakinjo in hkrati strokovnjakinjo za tovrstno »neprehranjevanje«. Z izvirnim pristopom do zdravega in terapevtskega posta, nepopustljiva, odločna v stiku z mojo omahljivostjo, me je zapeljala in pospremila s takšno lahkotnostjo, da sedemnajst dni nisem občutil niti najmanjše krize, celo v prvih treh dneh ne, ki so praviloma najtežavnejši.

Hvaležen sem ji.«

 

Andro Fini Skaleras

 


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?