Zapri

Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016

MODROST NARAVE

Sonce je naš ogenj. Skrbi za našo toploto, skozi kožo nam prečiščuje telo. Omogoča nam dovolj vitamina D, ki ga telo ustvari s pomočjo UV svetlobe. Pomaga nam k dvigovanju zavesti in polni naša naravna skladišča energije.  

Tema:  Sonce po-zdravi 
Strokovno o energiji sonca 
Izziv: Po-moč iz sonca


SONCE PO-ZDRAVI


Ljudje smo se skozi stoletja in ob pomoči naših umnih dosežkov tehnologije počasi, a vztrajno oddaljevali od narave. S tem smo se oddaljili od samih sebe, od naše osnovne strukture, ki je del Narave same. Naučili smo se površno sprejeti misel, da je Narava naša Mati. Koliko pa smo zares zavestni tega, da nas varuje, hrani, neguje in nam daje vse potrebno, da bi se razvijali v skladu s svojo Potjo? Kako globoko to zmoremo razumeti? In kaj nam manjka, da bi v skladu s tem tudi živeli?

Narava deluje na nas in za nas s svojimi mogočnimi silami, ki jih lahko naslikamo v podobi elementov Zemlja, Voda, Ogenj, Zrak in Eter. Moč teh elementov nam je na voljo v neomejenih količinah in nam, če jih znamo primerno spoštovati ter razvijemo primeren odnos do njih, omogočajo in pomagajo, da smo psihično in fizično zdravi, razvijemo ljubeč odnos do sveta in drugih bitij okrog sebe, zmoremo komunicirati, ustvarjati, rasti in živeti svoje poslanstvo.

Vsak od teh elementov deluje po svojem principu in vsi so prisotni v nas samih. S sodobnim načinom življenja je človek večino teh elementarnih moči narave nekako odrinil in zanemaril. Med energije narave, ki jih vztrajno potiskamo stran od sebe, čeprav so izrazito zdravilne in podporne za našo dobrobit, sodi tudi Sonce. Naš odnos do sonca smo uspeli v zadnjih dvajsetih letih spraviti na raven, ki je že skoraj groteskna. Dojenčkom na obraz natikamo velikanska črna sončna očala, na plažo se sploh ne odpravimo več drugače, kot na debelo namazani s kremami z različnimi UV filtri in drugačnimi faktorji zaščite. Dejstvo, da smo v zaprtih prostorih več kot 90 % časa, ki nam je na voljo, pomeni, da se s Soncem skorajda ne poznamo več. Z vseh strani nam grozijo članki in izsledki raziskav, ki nam napovedujejo hude bolezni, povezane s preobilnim soncem. Ob tem pa z zanimanjem spremljamo ugotovitve znanosti in mirno sprejemamo navodila, da potrebujemo dodatek vitamina D. Tega so nekoč ljudje brez težav pridobivali zgolj in izključno iz sonca.

Pa presekajmo ta gordijski vozel. Še vedno obstajajo ljudje, ki se zmorejo, znajo in želijo povezati z naravo na povsem preprost in povsod dosegljiv način. In dokazujejo nasprotno. Tudi z raziskavami, čeprav jih obstaja precej, ampak so neodvisne in zato verjetno manj dostopne in manj odmevne, saj se promocija vrši prostovoljno in brez visokih finančnih sredstev marketinških kampanj. Posamezniki z globljim vpogledom, s študijem starodavnih resnic, ki se do danes niso prav nič spremenile, ter preprosto – s svojo izkušnjo in izkušnjami mnogih, ki jim s temi znanji pomagajo, še vedno ohranjajo in širijo živo znanje, kako se povezati s Soncem, z Vodo, z Zemljo

Sonce je naš ogenj. Skrbi za našo toploto, skozi kožo nam pomaga prečiščevati vse, kar v nas ne sodi. In skrbi za zadostno količino vitamina D, ki ga telo ustvari s pomočjo obsevanja z UV svetlobo. Nekaj minutno izpostavljanje soncu vsak dan je dovolj, da človek ustvari zalogo vitamina D, ki ga potrebuje za normalno zdravo življenje. Ta isti vitamin nosi mnoge pomembne in koristne naloge za zdravje celotnega telesa.

Sonce pa ima, podobno kot drugi naravni podporniki, na nas tudi pomembne vplive duhovne narave. Pomaga nam k dvigovanju zavesti in polni naša naravna skladišča energije. Ljudje, ki se po vzoru starodavnih tehnik vsakodnevno obračajo k soncu in zrejo vanj po zelo natančnem postopku, ki za zagotavljanje varnosti in dolgotrajnega zdravja zahteva precej znanja, pričajo o tem, kako jim polnjenje s svetlobo pomaga k bistrenju misli, večji kreativnosti, manjši potrebi po hrani in na splošno bolj pozitivni naravnanosti . Znanost pa je tudi že odkrila in dokazala, da se žlezi epifiza in hipofiza, ki sodita med najpomembnejše organe za kvaliteto življenja, pri tem aktivirata prav s pomočjo sonca, ki ga skozi oči prenašamo v možgane.

 

STROKOVNO O ENERGIJI SONCA


Alenka Rupert Aruna, strokovnjakinja za komplementarno energijsko medicino

Alenka Rupert Aruna se s proučevanjem delovanja energij ukvarja že od leta 1992. Je avtorica metode P.E.C.A., s katero pomaga ljudem ozavestiti dejanske vzroke za nastale težave in jim z ozaveščanjem in ustreznimi procesi pomaga do ponovne vzpostavitve energijskega ravnovesja. Metoda P.E.C.A. , ki raziskuje elektromagnetno polje človeka in prostora, je bila leta 2009 potrjena in priznana na Mednarodni univerzi za komplementarno medicino na Šrilanki, Alenka pa je s tem delom pridobila naziv doktorica znanosti komplementarne medicine.

Skupaj z možem Matjažem pod okriljem podjetja P.E.C.A. International vodita aktivnosti na področju komplementarne energijske medicine. Že preko dvajset let razvijata izdelke in storitve za konkretno pomoč ljudem v različnih stanjih stiske ali neravnovesja v njihovem energijskem sistemu. V imenu P.E.C.A. se razkrivajo bistvene lastnosti kvalitetnega življenja: Peace/Mir – Energy/Energija – Creativity/Ustvarjalnost – Advancement/Napredek. Med pomembna znanja, ki jih pridobivata, raziskujeta in predajata naprej, sodijo informacije o naravnih zakonitostih, ki pomagajo do energijskega ravnovesja, posledično pa do psihične in fizične stabilnosti. Zato smo za informacije o energiji sonca in moči naravnih elementov poprosili Alenko Rupert Aruno.

»Sonce je po izsledkih znanstvenikov 4,6 milijarde let stara zvezda, ki vsebuje izredno vročo plazmo ioniziranega plina. Sprošča ogromno količino energije zaradi jedrskih reakcij zlivanja vodika v helij znotraj njegovega jedra. Ta energija potem pobegne navzven iz fotosfere in kot svetloba potuje v okolico. Sonce nam torej ne daje le svetlobe in toplote, pač pa tudi ogromno količino Energije. Že Einstein je energijo znanstveno opredelil kot maso, pomnoženo s svetlobno hitrostjo,« pojasni Alenka.

»V sonce seveda ni dobro gledati brez zaščite, ko je visoko na nebu, saj je takrat njegova moč prevelika. Vendarle pa lahko brez težav vanj zremo ob sončnem vzhodu in zahodu. Energija iz te ogromne mase, ki je kar 750 krat večja od vseh planetov v osončju skupaj, kot vibracija zvoka in svetlobe vibracijsko stimulira energijske vrtince na področju oči. Ti se obrnejo v progresivno desno smer in tako delujoči srkajo energijo sonca vase. To vzpodbudi žlezo hipofizo, povezano z levim očesom, ter žlezo epifizo, povezano z desnim očesom. Obe žlezi s pomočjo dodatne energije bolj učinkovito in uravnoteženo proizvajata hormone, ki so pomembni za delovanje celotnega telesa. Ob tem se ustvarja učinek psihične pomirjenosti in občutka sreče v človeku.«

Kaj pa sončenje, alergije in opekline? Je lahko sonce tudi nezdravo? »Takšni odzivi na sonce pomenijo predvsem, da naše telo ni zdravo. Sonce je naravni zdravitelj našega fizičnega telesa. Njegova toplota odpre pore kože in izzove iz nje vse, kar za telo ni dobro – odvečne kisline, maščobe, toksine. Koža odreagira na njegovo zdravilno moč. Seveda ni priporočljivo nastavljati svojega telesa soncu, ko je njegova moč največja, torej med 11. In 15. uro poleti. Vendar se sonca ne bi smeli bati kot povzročitelja alergij. Sprejemati bi ga morali kot vladarja neba, ki nam pomaga, da se lahko znebimo toksičnosti,« razloži Alenka Rupert Aruna in ob tem priporoča, da svoje telo in kožo na sonce navajamo postopno.

Ko se poleti predajamo stiku z zemljo, vodo, čistemu, z jodom prepojenemu zraku in predvsem soncu, se počutimo izjemno dobro in smo polni življenja. Vsi našteti elemente narave nam posredujejo ogromno vitalne energije in moči.

»Naše telo je sestavljeno iz vseh štirih elementov narave, ki so naravni polnilec naših baterij z najbolj čisto energijo, kar jo stvarstvo premore. Prav pomoč naravnih elementov je za kvalitetnejši način življenja neprecenljiva, saj z njo pridobimo več vitalne energije v fizično telo, s tem pa tudi večjo psihološko moč in notranjo stabilnost. Do elementov narave zemlje, vode, ognja ali sonca in zraka ter do prostora, v katerem živimo, bi morali razviti spoštovanje. Morali bi se naučiti, kako jim ponuditi sebe , da bi te vitalne sile lahko vstopile v nas in nas nemoteno vitalizirale in psihično sproščale

Z metodo P.E.C.A. se lahko podrobneje seznanite na povezavi http://pecastory.com/sl, v izzivu pa si lahko preberete nekaj korakov do pristnega prijateljstva s soncem po priporočilih Alenke Rupert Arune.

 

IZZIV: PO-MOČ IZ SONCA

Naravni elementi torej premorejo energijo, ki za nas pomeni Moč. Kako pa priti do njih Po Moč? Kakšen odnos razviti do teh sil in kako, sta vprašanji, na kateri težko osvojimo odgovor v enem dnevu. Gre za način življenja, ki se mu bližamo korak za korakom. Številni ljudje to počnejo samodejno, instinktivno, nekatere do ozaveščanja pripelje zdravstveno stanje ali drugačni dogodki v njihovem življenju, vsi pa si lahko pomagamo z znanjem in ozaveščanjem. Saj si želimo moči, ki nam jo ponujajo? Vabimo vas torej k izzivu, kako se spoprijateljiti s Soncem, veličastno silo naše Narave.

Tokrat v osnovnih 7 korakih po priporočilih Alenke Rupert Arune:

1.       Osnova za vzpostavitev dobrega odnosa s soncem je zdravo, prečiščeno telo. Tridnevno postenje spomladi in poleti prečisti telo toksične kisle limfe. To koži in celemu telesu v sezoni sončenja omogoča bolj varen sprejem sončne toplote in svetlobe. Aruna priporoča post s sokovi iz agrumov, na primer tako, kot ga je sestavil dr. Walker.

2.       Jogisti so že v starodavnih časih razvili telesne gibe, ki skupaj predstavljajo pozdrav soncu. Koristno jih je opraviti zjutraj, tik pred sončnim vzhodom. Temu naj potem sledi nepremično zrenje v vzhajajoče sonce največ 5 minut, pri čemer je potrebno postopno podaljševanje do največ 10 min.

3.       Pomembno je, da smo vsak dan vsaj pol ure v neposrednem stiku s sončno svetlobo in se ob tem v polnem pomenu zavedamo prisotnosti te izjemne zvezde. Tudi, ko jo prekrijejo oblaki.

4.       Kože ni dobro izpostavljati premočnemu soncu, počasi in postopno si okrepimo pigment kože v času, ko sonce ni močno. Pomlad je za to zelo primerna.

5.       Makovo olje z nekaj kapljic limone ustvari ustrezne frekvenčne energije, ki kožo energijsko okrepi in pripravi na sprejem sonca. Vendar to ni zaščita, pač pa le prijazna priprava kože na toploto in svetlobo sonca.

6.       Sonce ima glede na položaj svojo jakost in različno elektromagnetno polje. Jutranje sonce je poleti za našo kožo in telo najprijaznejše nekje med 8. in 10. uro. Nosi in nudi nam vitalno moč ali energijo.

7.       Ko je sonce najvišje na nebu, je tudi najmočnejše. Takrat je najbolje, da se umaknemo s sonca in zaužijemo lahek obrok z veliko klorofilne zelenjave. V tem času je tudi prebavni ogenj v naših prebavilih najmočnejši. Okvirno od 15. oz. 16. ure naprej, vse do zatona pa sonce oddaja frekvence, ki ugodno vplivajo tudi na stanje naše avre in deluje pomirjujoče na nas. Zato smo poleti zvečer prijetno utrujeni, um je manj aktiven in sladka lenobnost preplavi telo. S tem je tudi spanec boljši in po 21 dneh takega ustreznega sončenja z zavestnim udejstvovanjem lahko opazimo večjo moč volje in notranjo svetlobno bolj optimistično razpoloženje. Radost in vedrina spet najdeta svoj prostor znotraj nas.

Alenka Rupert Aruna svoja znanja predaja udeležencem programa P.E.C.A., kjer skozi sedem stopenj programa podrobneje razlaga o naravnih zakonitostih ter o delovanju energij v našem življenju. Vsak posamezni modul seminarja poteka v dveh dopoldnevih, začenja pa se večkrat letno, saj se ljudje vse bolj zavedajo pomembnosti teh znanj. O strukturi, vsebini in terminih tega izobraževalnega programa lahko preberete več na povezavi http://pecastory.com/sl/osebni-razvoj/program-peca.


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?