Zapri

Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016

STRESIMO STRES

Masaža je postopek, s katerim vzpostavljamo psihofizično ravnovesje. Strokovna masaža je več kot samo prekrvavitev telesa ali bolj prožna in osvežena koža. Pod njo se skriva mnogo drugih učinkov, ki jih lahko naštevamo skoraj v neskončnost … 

Tema: Masaža - sprostitev in poživitev
Strokovno o masaži
Izziv: Masaža - redna spremljevalka


MASAŽA - SPROSTITEV IN POŽIVITEV


Poletje je v poslovilnem zamahu, daljši del dopusta je za večino mimo. Če smo sledili naravi in njenim pravilom, če smo se zbližali s soncem, zemljo, vodo in zrakom, smo polni nove energije in pripravljeni ... Kaj pa nas čaka? Nova sezona neskončnega dela in zapiranja med štiri stene, nova porcija stresa in prehitrega delovnega tempa? Šola, služba, prevozi in ostale obveznosti? Še vedno je odgovornost za naše življenje v naših rokah – kakor se bomo odločili in izbrali, tako bomo živeli.

Res je, da spet prihajamo nazaj v običajen delovni ritem in bo naše počutje spet odvisno od naše vsakodnevne rutine. Zato je ravno pravi čas, da v naš tedenski ali dnevni urnik vnesemo kakšen nov element, ki nam bo pomagal k spremembi na bolje. Recimo – masažo. Poskusimo se odločiti zanjo, še preden nas telo opozori, da potrebujemo pomoč. Vzemimo masažo kot aktivnost, s katero si zagotovimo globoko sprostitev in pripravljenost telesa in duha, da se znova poda na zahtevno pot vsakdanjika.

Masaža je postopek, s katerim vzpostavljamo psihofizično ravnovesje. Strokovna masaža je več kot samo prekrvavitev telesa ali bolj prožna in osvežena koža. Pod njo se skriva mnogo drugih učinkov, ki jih lahko naštevamo skoraj v neskončnost … Zdravilni učinki le-te so zapisani globoko v naših možganih.

S pomočjo masaže razstrupljamo telo, pomagamo k prekrvavitvi celotnega telesa in k boljšemu delovanju žlez z notranjim izločanjem ter vzpodbudimo izločanje hormonov sreče in zadovoljstva. Različne oblike masaž izboljšajo splošno počutje, ugodno vplivajo na čustveno stabilnost človeka, imajo močan vpliv na kožo, vezivna tkiva, mišični sistem, živčni sistem, limfni sistem in prebavila. Masaže tudi izboljšajo in pospešijo obnovo tkiv, mehčajo otrdine, povečajo gibljivost sklepov, segrejejo in sproščajo napetosti v mišicah, pripomorejo k boljšemu dihanju, delujejo na notranje organe in uravnavajo njihovo delovanje.

Spoznanje, kako dobra je za zdravje posameznika masaža, je staro kot človeštvo in je starejše od vseh pisnih dokumentov. Poznali so jo v vseh starodavnih kulturah – v starem Egiptu, Grčiji , Rimu ... Sokrat in Hipokrat sta posebej omenjala zdravilne učinke masaže v svojih zapisih. Kitajska tradicionalna medicina in ajurveda sta razvili masažo kot znanost, ogromno inštitutov preučuje tehnike in dobrobiti masaže. Pritiski na točno določenih mestih telesa vplivajo na notranje organe in delovanje celotnega telesa. S profesionalno in strokovno masažo, ki temelji na starodavnih znanjih o energijskem sistemu človeka, si lahko resnično pomagamo do boljšega počutja in sprostitve psihofizičnih blokad v energijskem sistemu.

Naše telo obdaja nevidna plast energije, ki jo imenujemo vitalna energija. Ta je lahko sijoča, barvita in odraža človekovo odlično zdravje ali nasprotno. Čeprav je večini očem ta plast energije nevidna, sami to zaznavamo v obliki svojega počutja kot vitalnost in dobro počutje ali pa kot utrujenost in splošno slabše počutje. Z masažo lahko okrepimo svoje vitalno telo, s tem povečamo čustveno stabilnost ter dobro psihično in fizično počutje. S kvalitetno in strokovno masažo se aktivirajo zdravilne snovi v človeku in s tem se vzpodbudi samo-obnovitvena funkcija, ki je zapisana v vsakem telesu. Ni naključje, da se ljudje po masaži mnogokrat počutijo, kot bi bili prerojeni.

Pri vsem tem pa je izjemno pomembno, kakšno energijo nosi naš izbrani maser ali maserka. Ni namreč vseeno, kdo vstopa v naše energijsko polje. Če se zavedamo, da nam masaža lahko očisti ali sprosti naše nakopičene informacije in napetosti, se moramo zavedati tudi, da nam lahko drug človek vnese energijo, ki nas obremeni. Zato je posebej pomembno, kakšen je človek, ki izvaja masažo. Je njegovo telo in energijsko polje pretočno ter očiščeno? Kako bo sebe zaščitil pred energijo, ki jo nezavedno prevzema nase? Ima dovolj znanja in zavedanja, da svoje nakopičene negativne informacije ne bo prenašal na drugega človeka? Pomembno je, da maserju lahko zaupamo.

 

STROKOVNO O MASAŽI


Helena Arh, izvajalka različnih masažnih tehnik

Prav zaradi kompleksnosti energijskega polja človeka je pomembno, kakšna so znanja in zavedanja maserja, ki z masažnimi tehnikami vstopa v to polje. Zato smo k pogovoru o masaži povabili Heleno Arh, dolgoletno izvajalko različnih masažnih tehnik, sicer profesionalno kozmetičarko, ki pa je obenem tudi licenčna svetovalka komplementarne energijske medicine po zaščiteni mednarodni metodi P.E.C.A. Helena Arh se zaveda, da lahko s svojimi znanji nudi pomoč ljudem odgovorno do sebe in do sočloveka. Številne stalne stranke se dobrobiti in vrednosti teh znanj zavedajo.

Poleg obveznega tehničnega znanja o anatomiji in fiziologiji človeka, ki ga mora imeti maser za to, da sploh ve, kako pravilno masirati in kakšen bo odziv in učinek na telo, kar je Helena pridobila z izobraževanji ter izkušnjami, pa jo kot maserko in kozmetičarko odlikujejo tudi znanja, pridobljena z izobraževanjem po metodi P.E.C.A. »Znanja o energijskem ustroju človeka, ki so zajeta v kratkem ali dolgem energijskem pregledu telesa po metodi P.E.C.A., natančno pokažejo, kje je energija pretočna in kje v zastoju. Na ta način lahko z masažo še hitreje in bolj učinkovito sprostim prizadeta mesta in ta področja dodatno podprem z izdelki P.E.C.A., ki jih uporabljam tako osebno, zase, kot v salonu. Na vseh izdelkih je poseben energijski simbol, ki ima izrazito močno in čisto energijsko polje ter s tem poljem popravlja prizadeta mesta. Ta simbol nosi zapis Profesionalne Energijske Celovite Asistence, kar pomeni, da na izdelkih P.E.C.A. opravlja čiščenje zastale energije v telesu človeka, polnjenje z ustrezno vibracijo zvoka in svetlobe posamičnih predelov telesa, uravnoteži notranje strukture telesa v pravilno delovanje, v zadnji fazi pa nudi energijsko zaščito človeku, da ga zunanje energije tehničnih ali človeških vibracij ne motijo več. Vsi ti izdelki ponudijo človeku mirPeace, energijo - Energy, ustvarjalnostCreativity in napredekAdvancement.

Izdelki P.E.C.A., ki jih uporabljam pri svojem delu, najprej blagodejno delujejo name osebno, pa tudi na osebo, ki jo masiram, ko leži na energijski podlogi P.E.C.A., pod glavo pa ima še dodatno energijsko brisačko P.E.C.A. Na ta način energijski proces kvalitetneje doseže prejemnike masažnih postopkov. Opazila sem, da je njihova sprostitev je ob tem globlja, dolgotrajnejša in brez morebitnih negativnih stranskih učinkov, « pojasni Helena.

Helena poleg klasičnih kozmetičnih postopkov nege obraza in telesa ter pilingov s soljo in eteričnimi olji, ki so po njenem prepričanju osnova za vsako dobro masažo, po opravljenem izobraževanju s področja klinične aromaterapije že vrsto let izvaja masažo, ki vključuje tehnike limfne drenaže, pritiska na akupunkturne točke, masaže obraza in vratu in masaže stopal. Helena uporablja profesionalna in naravna olja, ki jih izbira individualno glede na namen in potrebe posamezne stranke. »Eterična olja imajo močne učinke na fizični, psihični, čustveni in duhovni ravni človeka. Ta koncentrirana olja, ki nosijo s seboj blagodejne lastnosti rastlin in celotne narave, uporabljam bodisi za razstrupljanje, sproščanje, poživitev telesa, prav tako uporabljam olja, ki imajo protistresne učinke, olja za odvajanje vode in celulita, za izboljšanje prekrvavitve in antirevmatična olja. Kombinacija olj in masaže vedno poskrbi za izjemen učinek, ne le pri odpravljanju posledic stresa, mišične napetosti, zastajanju vode in drugih fizičnih ciljev, pač pa tudi pri izboljšanju splošnega počutja in razpoloženja,« pove o aromaterapiji Helena.

Najbolj pogosta masaža, ki jo ljudje potrebujejo, je masaža hrbta. Helena jo izvaja v kombinaciji masaže, limfne drenaže in pritiska na akupresurne točke na hrbtenici. »Masaža hrbta je namenjena lajšanju napetosti in bolečin, z njo dosežemo povečano prekrvavitev in sprostitev mišic ob hrbtenici. Masaža hrbta je odlična za odpravljanje mišičnih zatrdlin – t.i. vozlov, hrbtenica se ogreje, raztegne, poveča se njena gibljivost. Lajša bolečine in odpravlja manjše kronične težave s hrbtom, nekatere težave pa lahko pri redni masaži popolnoma izginejo« pojasnjuje Helena Arh.

Izjemno blagodejna je tudi masaža stopal. »To je stara masažna tehnika, ki sledi ugotovitvam, da se na stopalih stikajo živčne poti, ki vodijo do posameznih organov. S pritiski na akupresurne točke se tako izboljša delovanje organov in žlez, posledično pa se lajšajo različna obolenja, ki so povezana z njimi. Masaža stopal deluje tudi na avtonomni živčni sistem, na katerega sicer nimamo vpliva. Ta masaža je zelo priljubljena, saj deluje sproščujoče in obenem poživlja. Z njo aktiviramo moči v telesu človeka, ki pomagajo k vzpostavitvi ravnovesja,« zaključuje Helena.

Helena Arh deluje v svojem salonu v hotelu Stil v Ljubljani, več o njenem delu lahko preberete na naslovu http://www.pjar.si/masaza, o izdelkih in storitvah komplementarne medicine po metodi P.E.C.A. pa na naslovu www.pecastory.com.

 

IZZIV: MASAŽA – REDNA SPREMLJEVALKA

Masaža s strani profesionalnega maserja, ki je obenem zavesten energijskih zakonitosti, je darilo samemu sebi. Privoščimo si ga čim večkrat. Enkrat na teden, enkrat na mesec … ali vsaj občasno. Medtem pa vam ponujamo izzive, ki naj postanejo vaše nove male navade. Postanite sami svoj maser in privoščite svojemu telesu kanček užitka. Zagotovo se boste počutili bolje tudi psihično, vse skupaj pa bo že samo po sebi čustveno doživetje.

Helena Arh nam tokrat predlaga tri vrste postopkov, ki jih lahko poskusimo izvajati sami. Seveda pa vam za krono vsega toplo priporočamo, da obiščete njen masažni salon in se prepustite celostni masaži in energijskemu pregledu po metodi P.E.C.A.

1. Samomasaža obraza

Pri samomasaži obraza Helena priporoča uporabo eteričnega olja sivke, ki ga lahko uporabljamo neposredno na koži. To olje ima širok spekter uporabe in učinkov – sivka deluje blažilno, pomirjujoče in sproščujoče, olje pa pomaga pri uravnovešanju različnih telesnih funkcij in čustev.

Kapljico sivkinega olja nanesemo na sence in nežno, s krožnimi gibi vtremo na področju okoli obrvi in na čelu pa lahko s hkratnim pritiskom palca in kazalca masiramo z malce močnejšim pritiskom. Začnemo med obrvmi in s pritiskom s prsti potujemo po obrveh navzven – do konca obrvi. Z obema palcema nato potujemo od obrvi po čelu navzgor, vse do začetka lasišča, potem pa znova začnemo na sredini čela in masiramo navzven proti sencam. Kratka, a blagodejna masaža bo pripomogla k psihični razbremenitvi.

Masažo lahko izvajamo vsak dan po pet minut, lahko pa jo izvajamo po potrebi – na primer po napornem in obremenjujočem delu, kadar se nas loteva glavobol, po dolgotrajnem delu za računalnikom …

2.​ Piling telesa

Piling za telo si lahko pripravimo sami tako, da zmešamo drobno mleto morsko ali himalajsko sol, ki ji dodamo naravno hladno stiskano ekološko pridelano olje – na primer kokosovo. Zmešamo, da nastane enakomerna zmes.

Najprej se stuširamo in kožo umijemo, da je vlažna. Nato uporabimo pripravljen piling po celem telesu. S pripravkom s krožnimi gibi vtiramo zmes, s tem odstranimo odmrlo plast, da koža zadiha in postane mehka ter nežna. Lastnost soli je, da veže nase odvečno vodo, pa tudi nakopičene strupe iz telesa. Po takšnem postopku se počutimo izjemno lahkotno, saj z njim vplivamo tudi na energijsko polje. Izvajamo ga lahko po počutju ali pa redno, enkrat do dvakrat tedensko.

3. Samomasaža dlani ali stopal

Za masažo stopal ali dlani si izberemo kakšno vrsto naravnega masla – na primer karite maslo, lahko pa poskusimo tudi z bolj bogato kremo za roke ali noge. Najprej nežno masiramo posamezno dlan ali stopalo, potem začnemo pritiskati malo močneje. Bodimo pozorni na točke, kjer začutimo spremenjene odzive. Z masažo tako dlani kot stopal lahko preko živčnih povezav, ki segajo preko točk na površini do globine telesa, dosežemo resnično sprostitev.

Čeprav kratke, so tudi takšne masaže lahko čudovita pomoč in podpora našemu fizičnemu in psihičnemu počutju. Če jih izvajamo vsak dan – morda izmenično v zaporedju treh dni, bomo zagotovo osvojili novo navado, masaže pa bodo postale del našega osebnega razvajanja. Privoščite si ga!

Dolgotrajnejši učinki masaže

Kratek ali dolg energijski pregled po metodi P.E.C.A. jasno in natančno pokaže, kateri energijski izdelki lahko podprejo telo osebe tudi po končani masaži. Glede na energijsko polje posameznika se priporoči čas in način uporabe, ob katerem imata energijski izdelek in prehransko dopolnilo P.E.C.A. najkvalitetnejši in najbolj koristen učinek. Na ta način se človeku znatno podaljša učinek masaže in se mu omogoči, da energija v njegovem telesu ostaja pretočna in čista.

 


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?