Zapri

Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015

JEJMO ZA ZDRAVJE

Delovanje sladkorja in alkohola sta si podobna, v telesu ustvarjata zmedo in neravnovesja delovanja celic, tkiv in organov. Obremenita pretok krvi, spodbujata notranja vnetja ter preprečujeta obnove telesnih organov.  

Sladki in omamni praznični čas 
Strokovno o alkoholu in sladkorju 
Izziv: Pripravljeni na spremembo?


SLADKI IN OMAMNI PRAZNIČNI ČAS


Pred nam je čas, ko se na eni strani veselimo topline in mirnih, ljubečih praznikov v krogu družine, po drugi strani pa smo povsem sprejeli način življenja, ki nam narekuje kup poslovnih zabav, večerij, izhodov na stojnice … Namen vsega dogajanja je, da se veselimo, se počutimo ljubljene in se torej počutimo dobro. Pri tem se lahko vprašamo dvoje: Ali za to občutenje potrebujemo opiti svoje možganske celice? Se zaradi vsega sladkega res počutimo sladko?

Seveda si želimo in potrebujemo sladek okus. Pa vendar živimo v ozaveščeni družbi, vsak med nami ima možnost izbire, s čim si bo sladkal življenje. Ni odveč vedeti, kaj si povzročimo, ko izberemo stari dobri sladkor. Sladkor, ki prihaja v naše telo kot dodatek in ni del naravnega sadeža, pomeni za telo dodatno obremenitev. V telesu namreč ustvarja notranja vnetja ter obremenjuje delovanje žleze slinavke, ki zaradi pretiranega in nenehnega vnosa sladkorja ves čas izloča inzulin. Zaradi tega se lahko preobremeni in preneha delovati, človek pa pristane na inzulinu, z diagnozo sladkorne bolezni. Inzulin je dejansko vnetni faktor v telesu, ki pospešuje nastajanje notranjih vnetij, pri tem pa že sladkor sam po sebi povzroča vnetja. Na možgane pa deluje kot opijat, ki nas zasvoji. Povzroča tudi neravnovesje v delovanju naših živčnih celic, zato ustvarja tesnobna počutja, hiperaktivnost in razdražljivost. Močno zakisa naše telo, zaradi česar telo za svojo nevtralizacijo izgublja pomembne vitamine in minerale. Zaradi pomanjkanja le teh pa pride do oslabljenega imunskega sistema, kar je pogoj za celo kopico bolezni, alergij in avtoimunih obolenj. Tudi rakave celice se hranijo s sladkorjem!

Sprostitev verjetno dosežemo hitreje, ko en del možganskih celic preprosto omamimo. Ali za ceno tega hitrega učinka dejansko tvegamo zastrupljanje? Alkohol v telesu ustvarja neravnovesje v delovanju celic in hormonov, oslabi izločanje prebavnih encimov in oteži presnovo hranil iz hrane. Zato nam začne primanjkovati hranil, potrebnih za naše delovanje in za tvorbo hormonov. Alkohol telo vodi v stanje zakisanosti, s čemer ustvarja pogoje za razmnoževanje patogenih bakterij. Deluje kot opiat, zato nas omamlja in povzroča odmiranje možganskih celic. Vsebuje veliko praznih kalorij, ki nas posledično zredijo, mnoge alkoholne pijače pa vsebujejo tudi sladkor.

Delovanje sladkorja in alkohola sta si podobna, v telesu ustvarjata zmedo in neravnovesja delovanja celic, tkiv in organov. Obremenita pretok krvi in spodbujata k nastajanju notranjih vnetij ter preprečujeta obnove telesnih organov. Naše telo preobremenita, zaradi česar močno slabimo delovanje imunskega sistema.

Kratkoročne posledice so »samo« slabo počutje, zabuhlost, napihnjenost, pomanjkanje energije, siva in upadla koža ter brezvoljnost, medtem ko na dolgi rok lahko pridelamo nakopičene kilograme, alergije in vnetja, prebavne težave, težave z oslabljenim delovanjem nadledvičnih žlez, slinavke, ščitnice in jajčnikov pa vse do močno oslabljenega imunskega sistema, avtoimunih ter drugih kroničnih obolenj. Celo povišan pritisk, holesterol in rakava obolenja povezujemo z uživanjem sladkorja in alkohola. Oba, alkohol in sladkor črpata našo življenjsko energijo ter slabita delovanje kostnega mozga.

Vsak pri sebi naj presodi, kaj pomeni vsakodnevno zastrupljanje » po malem«. Kaj pomeni dovoljena merica, zakaj bi si sploh dovolili vnašati v svoje telo – ki ga, mimogrede sicer zelo negujemo in si sploh želimo, da bi nam ostalo na voljo in uporabo še dolgo – nekaj, kar nas dejansko uničuje?

Seveda, tako alkohol kot sladkor v naših možganih ustvarjata odvisnost. Ta odvisnost bo iskala tisoč in en razlog, da bomo še naprej opravičevali svoje početje. Odvisnost je najlažje presekati z disciplino, ko pač to živilo nehamo uživati. Drugače ne gre. Vendar se splača.

 

STROKOVNO O ALKOHOLU IN SLADKORJU


Alja Dimic, prehranska terapevtka in terapevtka tradicionalne kitajske medicine

O tematiki smo tokrat spregovorili z Aljo Dimic, prehransko terapevtko in terapevtko tradicionalne kitajske medicine. V Oregonu je pridobila licenco prehranskega terapevta, v Sloveniji pa je njena mentorica znana italijanska zdravilka TKM Lina Lo Faro, pri kateri še vedno nadgrajuje svoja znanja tradicionalne kitajske medicine. Alja deluje pod okriljem centra Holistic, kjer zagovarjajo celosten pristop, zato vsakomur na podlagi individualne diagnostike priporočajo določeno obliko zdravljenja. Sodelujejo s številnimi zdravniki, specialisti, terapevti in drugimi strokovnjaki, kar zdravljenje dvigne na optimalno raven.

Alja je glede alkohola zelo jasna: »Moje osebno mnenje je, da alkohol ni niti potreben niti priporočljiv, niti ena merica. Zagovorniki izpostavljajo kozarec rdečega vina zaradi vsebnosti resveratrola, močnega antioksidanta. Vendar je to le razlog, da rečemo, da je vino zdravo. Zagotovo ni zdravo vino iz kemično obdelanega (špricanega) grozdja, ki ga popijemo zato, da bomo dobili resveratrol. Resveratrol se nahaja v kožici rdečega grozdja in če si ga želimo vnesti v svoje telo, priporočam uživanje ekoloških jagod rdečega grozdja. Resveratrol se nahaja tudi v borovnicah, jagodah, malinah, brusnicah in v arašidih

Glede na izkušnje ob vsakodnevnem stiku z ljudmi z raznoraznimi boleznimi, tegobami in težavami, Alja trdi: »Prekomerno uživanje alkohola in sladkorja privede do resnih obolenj, od debelosti do neravnovesja v hormonskem delovanju, do notranjih vnetij in povišanega holesterola ter pritiska, do raka ter psihičnih bolezni. Govorimo o prekomernem uživanju, vsakdo pa naj sam ugotovi, da je vsakodnevno uživanje ene ali druge substance že samo po sebi prekomeren vnos. Mnogi se še vedno ne zavedajo, koliko sladkorja pojedo v raznih jogurtih, pred-pripravljenih živilih, omakah, testeninah, sladkarijah in v drugi predelani hrani. Če sladkorja ne štejemo z žličkami, še ne pomeni, da ga tudi ne zaužijemo. Bodimo pozorni na nalepke na živilih - sladkor je najbolj pogost dodatek v hrani.

Zasvojenost s sladkorjem je skrita v dnevni režim prehranjevanja večine ljudi in tega se ponavadi sploh ne zavedajo. Ko delam s posamezniki, skupaj pregledamo njihove dnevne jedilnike, jih skupaj popravimo in spremenimo. Diagnostiko postavimo po načelih tradicionalne kitajske medicine, včasih si pomagamo s testiranji hormonov, presežkom kandide in drugih parazitov ali bakterij. Glede na diagnostiko delovanja organov in hormonov, že obstoječih bolezni, tipa telesa in drugih pomembnih faktorjev, skupaj sestavimo načrt zdravljenja, ki vključuje spremembo jedilnika in izbiro prehrane ter druge metode hitrejše obnove celic, tkiv in organov.

Moksa terapije iz telesa pomagajo odstraniti presežke vlage in toksične vročine, ki sta pogoj za razmnoževanje kandide in drugih bakterij, nastaneta pa prav zaradi presežka vnosa sladkorja, alkohola in drugih neprimernih živil. Tudi ventuza terapije zelo pomagajo pri optimalnem delovanju, saj spodbujajo limfno delovanje in izločanje strupov iz telesa. Na ta način spodbudimo obnovo celic in njihovo sestavo. Tako spreminjamo zapise v naših celicah in ko to dosežemo, se izgubita tudi nenehna želja po ogljikovih hidratih ali po alkoholu. Že po treh dneh so vidne razlike v počutju in dojemanju.

Naš vidik delovanja ni iskanje nadomestka za snovi, po katerih hrepenimo, pač pa način, da ustavimo to nenehno hrepenenje. Vsi nadomestki sladkorjev spet v nas ustvarjajo močne odvisnosti in želje po določenih živilih. Kot nadomestek sladkorja sama uporabljam in priporočam eritritol, z alkoholizacijo predelan hruškin sladkor, ki nima kalorične vrednosti, ne vpliva na žlezo slinavko in na izločanje inzulina ter zaradi tega tudi ne zasvoji našega telesa. V sladicah in pri pečenju pa se obnaša enako kot sladkor. Vendar ga ne uporabljam zato, ker bi čutila potrebo po sladkorju, temveč zato, ker včasih paše kaj sladkega pojesti in takrat rada uživam brez slabe vesti. Če pa bi po sladkorju prav hrepenela, tudi tega ne bi uporabljala.«

Če želite spremljati dejavnosti centra Holistic, lahko preberete več na holistic.si.

 

IZZIV: PRIPRAVLJENI NA SPREMEMBO?


Včasih so najpomembnejši prvi koraki. Čeprav še ne vemo, kam nas peljejo, moramo začeti korakati. Naj bodo ti prvi koraki prav v času, ko je na videz najtežje – ko je skušnjav na dosegu roke največ. Ne gre za to, da se bomo na silo odpovedali vsemu, le opazujmo se, beležimo in razmišljajmo …

Najlažji koraki so zagotovo sprememba prehrane in jedilnika. Vsak človek je zgodba zase, tudi dva si nista popolnoma enaka. Seveda za vse veljajo splošne ugotovitve, vendar za zdravljenje ali odpravljanje težav vsak potrebuje svoj program. Tudi programi se med seboj razlikujejo. V centru Holistic glede na diagnostiko pripravijo spremembe jedilnikov in prehrane ter spišejo program terapij, ki služi za novo bolj zdravo pot posamezniku.

V času našega štirinajstdnevnega izziva bodo tudi vsem sodelujočim pregledali njihov osebni jedilnik. Vsi zainteresirani v času od 15. do 28.12. 2015 na e-naslov: info@holistic.si pošljite svoj sestavljen enodnevni jedilnik. Jedilnik naj bo zapisan kar v tekst elektronskega sporočila, ne prilagajte drugih dokumentov. Dopišite vašo starost in morebitno bolezen ali diagnosticirano težavo. V zadevo zapišite ZA SPREMEMBO.

Poslali vam bodo spremembe vašega jedilnika, ki vam lahko olajša tegobe ter priporočila, ki bi jih veljajo vnesti v vaše življenje.

Medtem pa:

  • Če že ne morete povsem izločiti sladkorja, ga poskusite vsaj omejiti: vse, kar si zaželite jesti sladkega, jejte med 9. in 11. uro dopoldne, ko je po tradicionalni kitajski medicini čas delovanja vranice, ki bo s sladkorjem najhitreje opravila in ga izločila iz telesa.
  • Tisti dan, ko boste jedli sladko, ne jejte ničesar več po 16. uri, razen kakšne zelenjavne juhe.
  • Ta isti dan ne pozabite na vsaj 30-minutni hitri sprehod, ki bo zmanjšal posledice uživanja sladkorja. Tudi savnanje in moksa terapije so odlična vzpodbuda, ko si prizadevamo razbremeniti naše telo po vseh decembrskih pregrehah.
  • Čez dan popijte vsaj 2,5 litra vode, istočasno s sladko pregreho pa uporabite cimet, ki optimizira delovanje slinavke.
  • Alja Dimic zelo priporoča uporabo kalijevega askorbata, ki iz celic izpodrine presežek natrija, sladkorjev in drugih toksinov, ki povzročajo, da smo zabuhli in napihnjeni ter da se na nas kopičijo odvečni kilogrami. Kalijev askorbat pa po drugi strani v celice vnaša kisik in hranila ter tvorbo ATP celične energije.
  • Prav tako čez dan priporoča pitje tople vode, v katero ste vmešali limonin sok in malo morske soli, s čimer boste okrepili ledvica ter s tem delovanje hormonov.
  • Glede alkohola pa - zares bodite zmerni. Če ga že morate, naj bo to kozarec rdečega vina. In nič več!

Zmernost je pri vsem ključnega pomena. Tudi, če se kdaj pregrešite, ne bo konec sveta.
Potem le poskrbite, da se boste potrudili nevtralizirati nastalo škodo, ki jo je povzročil obrok, poln sladkorja ali kozarec alkoholne omame.


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?