Zapri

Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015

STRESIMO STRES

Če nismo usklajeni na temeljnih področjih bivanja, torej poleg zdravja še na področju odnosov, ustvarjalnosti in finančno-časovne svobode, ne izpolnjujemo pogojev za resnično radostno in zadovoljno življenje.  

Znova najti sebe 
Strokovno … o zavestnem spreminjanju sebe 
Izziv: naj bo Novo leto zavestno!


ZNOVA NAJTI SEBE


Kolikokrat v življenju ste začeli na novo? Koliko ponedeljkov, koliko novih let je že za vami, ko ste si rekli, tokrat gre pa zares … In kako dolgo vam je uspelo vztrajati pri svojih odločitvah, načrtih, urniku? Verjetno mnogi poznate izkušnjo, ko po začetnem zagonu in novoletni ali ponedeljkovi evforiji sledi padec navdušenja in … vrnitev na stare tire. Zakaj je temu tako? Kaj je pravzaprav tisto, zaradi česar se odločamo znova začeti? Zakaj sploh?

Odgovor je običajno zelo preprost, a hkrati kompleksen. Življenje samo nas namreč ves čas spodbuja k izkušanju radosti in rasti, k razvijanju naših potencialov. Ti se kažejo skozi želje, ki jih občutimo. Zaradi različnejših prepričanj, ki nas omejujejo, pa ne poslušamo tega notranjega glasu, ki nam stalno šepeta resnico o nas samih. Ker se ne poslušamo, nam notranje bitje pošlje močnejše opozorilo. Najbolj opazno je, ko se pojavi v obliki telesnega neugodja ali bolezni. Številni v tem prepoznajo opozorilo oziroma klic svoje duše, da namenijo več pozornosti sebi. Nekaterim pa žal tudi to ni dovolj.

Osnovna resnica, za katero je pomembno, da jo skozi življenje v polnosti ozavestimo, pravi: »Temelj radostnega bivanja, polnega ljubezni, ljubečih odnosov, telesnega in duševnega zdravja, vsega želenega obilja in notranjega miru je spoznanje, da smo za svoje življenje in za vse kar se dogaja v njem, odgovorni mi sami.« Torej smo ustvarjalci svoje resničnosti in vseh podrobnosti v njej mi sami. Tega se vsaj v delu zavedamo vsakokrat, ko ob ponedeljkih ali na začetku meseca ali ob novem letu sprejemamo nove odločitve. Vemo, da moramo sami sprožiti spremembo v svojem življenju, kar pomeni, da se zavedamo tudi, da smo ga mi sami pripeljali do točke, ko nam ni všeč.

Tudi zdravi ne moremo biti, če nismo usklajeni na vseh temeljnih področjih bivanja, torej poleg zdravja še na področju odnosov, ustvarjalnosti in finančno-časovne svobode. Resnično radostno in zadovoljno lahko zaživimo šele, ko so vsa štiri področja zadovoljena. So tesno povezana med seboj in odvisna drug od drugega. Ni dovolj, če skrbimo samo za zdravo hrano in telesno gibanje, ampak predvsem, da živimo v harmoničnih odnosih z okoljem, da smo ustvarjalni, opravljamo poklic, ob katerem se počutimo dobro, imamo dovolj prostega časa in tudi denarja. Zato bi veljalo vsem tem področjem nameniti več pozornosti oziroma se začeti zavestno in načrtno ukvarjati z njimi.

Misel je eno temeljnih orodij za spreminjanje in ustvarjanje našega življenja. Nekateri znanstveniki, ki so presegli omejujoča prepričanja in dogme Newtonove fizike ter zmorejo in si upajo videti in raziskovati dlje, nam že nekaj časa govorijo, da je vse, celotno stvarstvo - vidno in nevidno, pravzaprav energija. Vse je torej energija, ki pa ima različno frekvenco, nihanje, vibracijo. Tako imajo tudi naše misli, ki so samo ena od oblik energije, svojo vibracijo. Kot so različne misli, so različne tudi njihove vibracije misli, lahko jih razdelimo v »nižje« in »višje«. Če zelo poenostavimo, imajo negativne misli nižjo vibracijo, pozitivne pa višjo. Naše misli imajo močan vpliv na naše počutje. Ko so naše misli pozitivne, prijetne, vzbujajo v nas prijetne, pozitivne občutke in čustva. Ko so negativne in neprijetne, je ravno nasprotno.

Naše misli imajo tudi ključno vlogo pri ustvarjanju naših prepričanj. Pa le naše lastne misli, tudi misli drugih ljudi, ki so nam bile posredovane preko izgovorjenih ali zapisanih besed, v obliki naukov, vzgoje, učnih načrtov in podobno. Prepričanja so samo večkrat ponovljene misli. Naše ali tuje. Običajno najprej tuje, ki jih sčasoma začnemo misliti tudi sami in tako privzamemo tuja prepričanja. Lahko si predstavljamo, da smo se rodili kot prazen list papirja, na katerega so se vsi okrog nas zelo trudili napisati čim več »pravih« vsebin, da bi nas tako opremljene lažje poslali na potovanje skozi življenje. Svet potem gledamo skozi prizmo prepričanj in ga vidimo v skladu z njimi.

Prepričanja imajo veliko moč ustvarjanja. Ameriški doktor molekularne biologije in nekdanji profesor na medicinski fakulteti Dr. Bruce Lipton, je s poskusi pri kloniranju človeških mišičnih celic prišel do neverjetnih rezultatov. Dokazal je namreč, da naša prepričanja vplivajo celo na proteine v celicah. Če torej naša prepričanja vplivajo celo na celice in potemtakem na delovanje našega celotnega telesa, torej vplivajo tudi na naše zdravstveno stanje. Lahko bi rekli, da je to dobra novica - predvsem za optimiste. Za pesimiste malo manj, čeprav tudi njim daje priložnost, da spremenijo pogled na svet, saj jim to v veliki meri lahko koristi.

Misli torej tvorijo prepričanja, prepričanja vplivajo na delovanje našega telesa. Tudi dogajanje v naši okolici, torej dogodki, ki smo jim priča, ali poslušamo o njih, čeprav se nas neposredno ne dotikajo, močno vplivajo na nas. Vsa pozornost, ki jo namenjamo čemerkoli, ustvarja v nas čustveno stanje, torej določeno vibracijo. Negativni, neprijetni dogodki ustvarjajo pri nas neprijetne občutke in čustva, ki zelo negativno vplivajo na naš celoten organizem. Predvsem zelo slabijo naš imunski sistem.

Iz tega sledi da bi se morali izogibati okolju, kjer se govori negativno, kjer se obrekuje, kjer se izražajo vsa negativna čustva, kot so strah, jeza, žalost, skrb, sovraštvo, nestrpnost. Naša pozornost, naše misli morajo biti usmerjene na pozitivno, lepo, prijetno, prijazno, radostno. Izogibajmo se ljudem, ki ne zmorejo, nočejo ali ne verjamejo, kako pomembno je svojo pozornost usmeriti v pozitivno. Ko bomo začeli to početi zavestno, bomo kmalu zagledali prijetne rezultate. Že odločitev in naša naravnanost bosta botrovala našemu boljšemu počutju. Potem se bo na vsako našo pozitivno misel »zalepilo« še več podobnih. Tako se bodo naše pozitivne misli množile. In več kot jih bo, močnejše bodo in več prijetnih občutkov bodo vzbujale v nas.

 

STROKOVNO … O ZAVESTNEM SPREMINJANJU SEBE


Aleksander Škraber, učitelj zavestnega bivanja in ustvarjanja ter licencirani Dream Builder Coach

Pri konkretnih korakih, kako postati bolj zavestno pozitivni, smo za pomoč prosili človeka z znanji in izkušnjami, ki so usmerjene k istemu cilju. Aleksander Škraber je učitelj zavestnega bivanja in ustvarjanja ter licencirani Dream Builder Coach. Vrsto let je vodil Klub tradicionalnega Karateja, v katerem je učence poučeval tudi meditacijo, vizualizacijo, dihalne tehnike, pozitiven odnos do življenja, vodil je skupine za taijiquan in quigong, izšolal se je za maserja kitajske medicinske masaže tuina, refleksne ter klasične masaže in bil iniciiran v japonsko zdraviteljsko metodo reiki. Njegov program »Zavestno bivanje in ustvarjanje« zajema telesno, duševno in duhovno raven. Vanj so vključene telesne vaje za vzdrževanje elastičnosti telesa, za odpiranje energijskih poti (meridianov), dihalne vaje, vaje za koncentracijo, vaje za ozaveščanje svojega energijskega polja, vizualizacija, vaje za pozitivno naravnavanje in še mnoge druge.

Aleksander predlaga začeti takole:

»Seveda se nam vsakodnevno zastavlja vprašanje, kako postati in ostati pozitiven v tem svetu, saj se ne moremo vedno izogniti neprijetnim okoliščinam, torej dogodkom in ljudem. Ne moremo kar pobegniti. Moramo v službo, na obisk k prijateljem, znancem, k staršem, k otrokom, če so že odrasli. Pa poslovna srečanja, pikniki, potovanja in podobno. Ves čas smo izpostavljeni okoliščinam, kjer se ne govori in obnaša vedno pozitivno, oziroma je to celo zelo redko. Vemo, da so te situacije stalnica v naših življenjih in vemo, kako negativen vpliv imajo na naše zdravje. Opazujmo zdravstveno stanje ljudi okrog sebe. Je kdo res popolnoma zdrav? Kaj torej lahko storimo?

Razen tega, da morate jesti, piti in spati, ne obstaja nič, kar bi morali početi za svoj obstoj. Vse ostalo je vaša izbira. Ugotoviti morate, kaj je za vas pomembno, najpomembnejše. Odgovor se glasi: »Jaz«.

Razen zadovoljevanja osnovnih telesnih potreb, ima vse, kar počnemo v življenju en sam namen - to je naše dobro počutje. Celo takrat, ko smo pripravljeni vložiti ves svoj čas, svojo energijo, denar in še marsikaj drugega v to, da pomagamo drugim, obstaja na nezavedni ravni isti razlog za naše početje. Ob tem se počutimo zelo, zelo dobro, to v nas zbuja čudovite občutke. S tem, da to počnemo zaradi lastnega dobrega počutja, ni nič narobe. To je popolnoma naravno, vsako živo bitje stremi k dobremu počutju in za to stori prav vse. Če nagonsko počnemo vse zaradi svojega dobrega počutja, je popolnoma jasno, da smo na prvem mestu v našem življenju mi sami. Če torej tudi zavestno na prvo mesto postavimo sebe, ne bomo naredili nič takšnega, česar ne bi počeli že ves čas. Pomembna razlika je le v tem, da bomo za svoje dobro počutje in zdravje zdaj skrbeli zavestno, kar pomeni, da bodo tudi rezultati veliko boljši. Počasi bo izginil občutek slabe vesti, saj za to dejansko ni razloga.

Samo poskusimo si predstavljati: če bi vsi ozavestili to dejstvo, bi vsak zavestno poskrbel zase in nihče ne bi pričakoval, da bo nekdo naredil kaj namesto drugega. Vsi bi sprejeli odgovornost za svoja življenja in slaba vest že kot možnost enostavno izgine. Vsi imamo svobodno voljo odločiti se sprejeti odgovornost za svoje življenje in postaviti sebe na prvo mesto. To pa pomeni tudi, da te odgovornosti ne moremo sprejeti za druge ali namesto njih. Edina in največja pomoč drugim je ta, da delujemo z zgledom in jim s tem pokažemo, da lahko enako storijo tudi sami, ter s tem zaživijo izpolnjeno in zdravo življenje.

Pa se vrnimo na točko potreb za obstoj. Tu so še potreba po druženju, potreba po intelektualnem udejanjanju, po gibanju, po spolnosti in še kakšna. Vse te potrebe zadovoljimo v odnosih. Mi sami smo tisti, ki se odločamo, kaj in s kom bomo to počeli. Torej mi izbiramo okolje in ljudi za zadovoljevanje naših osnovnih potreb in udejanjanje neštetih želja. Seveda obstajajo tudi situacije, ki jih zavestno nismo izbrali. Vendar teh ni prav veliko, če smo že v osnovi naravnani, da izberemo okolje, ki nam ustreza. In kako se obnašati v tistih redkejših primerih, ko nam ni prijetno, torej v neželenih situacijah?

Vse v našem pojavnem svetu je dvo-polno. Noč in dan, zgoraj in spodaj, levo in desno, moški in ženska, vroče in hladno, mehko in trdo … Ko gre za naše občutke in čustva, obstajata dva osnovna pojma: prijetno in neprijetno. Tudi vsaka situacija je dvopolna. Torej lahko v vsaki, še tako neprijetni situaciji, najdemo nekaj prijetnega in obratno. Ko smo v prijetnih situacijah, seveda ni nobenega razloga, da bi iskali neprijetnosti. Ko pa se znajdemo v neprijetnih, poskusimo poiskati nekaj za nas dobrega. Poiščimo razloge za boljše počutje. Potrudimo se in se osredotočimo na najmanjše možne dejavnike, ki v nas vzbujajo prijetne občutke. Že sam namen poiskati nekaj dobrega v neprijetni situaciji, nam bo za kanček izboljšal počutje. Ko bomo našli prvo stvar, pa četudi malo, se bo naše počutje še izboljšalo. S takim, izboljšanim počutjem bomo še lažje poiskali naslednjo in potem naslednjo in naslednjo ... Enako lahko naredimo, ko gre za ljudi, ki jih doživljamo kot neprijetne. Poskusimo najti v njih tisto, kar nam je všeč. V vsaki osebi lahko najdemo lastnosti, ki jih cenimo. Usmerimo svojo pozornost k temu, osredotočimo se na dobro v ljudeh. Glede na to, da je naš cilj, da se sami počutimo dobro, to ne bi smel biti prevelik napor.

Star rek pravi: Spremeni to, kar lahko spremeniš in sprejmi tisto, česar ne moreš spremeniti. Spremenite lahko svoj pogled na svet. Odločite se lahko za prioritete v svojem življenju. Izognete se lahko situacijam in ljudem, ki vas ne navdajajo z radostjo in ki so negativno naravnani in zato za vas neprijetni. In če se kljub temu znajdete v neželenih situacijah in z vam neprijetnimi ljudmi, enostavno to sprejmite. Sprejmite dejstvo, da smo različni in da imamo vsi pravico do tega, da smo to, kar želimo biti. Pri tem nam pomaga ravno to, da poiščemo pozitivno v vsaki situaciji in da iščemo razloge za cenjenje v vseh ljudeh, četudi nam niso všeč. Če jih bomo res iskreno iskali, jih bomo tudi našli. Čez čas bomo začeli opažati, da v naše življenje prihaja vedno več prijetnih, čudovitih ljudi, vse več prijetnih situacij. Zato se bomo počutili bolj prijetno, postajali bomo bolj radostni, izpolnjeni, zadovoljni in zato tudi vedno bolj zdravi. Postajali bomo tudi vedno bolj ljubeči - do vseh in vsega kar nas obdaja. Okolje se bo odzvalo enako. Postali bomo bolj priljubljeni, ljudje nas bodo imeli radi, nas cenili in spoštovali. Zasijali bomo v vsem svojem siju. Postali bomo ustvarjalni in uspešni tudi na poklicnem področju.«

Aleksander Škraber je soustvarjalec radijske oddaje Življenje po moje, ki poteka dvakrat mesečno na spletnem Radiu Žica in je pravzaprav serija pogovorov, ki lahko vodijo ljudi k spreminjanju svojih navad in prepričanj. Oddaji lahko prisluhnete v živo ali v posnetkih, ki so na voljo v arhivu oddaj na povezavi http://radiozica.eu/arhiv-oddaj/oddaja-zivljenje-po-moje/, lahko pa mu pišete na mail zavestno.bivanje@gmail.com.


IZZIV: NAJ BO NOVO LETO ZAVESTNO!Kako začeti? Če smo že prišli do spoznanja, da smo sami odgovorni za svoje življenje, smo napravili zelo pomemben prvi korak. Impulz, ki je prišel iz globine našega bitja, se je spremenil v občutek, ta se je izoblikoval v misel. Pomembno je, da misel izgovorimo na glas. Torej: »Jaz sem odgovoren za svoje življenje in zato imam tudi moč za ustvarjanje in spreminjanje svojega življenja.« Povedano nato zapišemo, saj pri tem delujemo na našo podzavest in spreminjamo ustaljena in omejujoča prepričanja.

Začnemo lahko takoj. Ni potrebno čakati na prvi januar ali ponedeljek ali jutrišnje jutro. Ne glede na čas, v katerem berete ta izziv, lahko začnete takoj. Tam, kjer se vas dotika tisto, kar morate spremeniti za spremembo vašega počutja. Za vsak dan pa velja:

  • Začnite dan z nasmeškom. Zahvalite se, da se lahko smejite. Zahvalite se stvarstvu, da ste se zbudili v varnem okolju, v topli postelji in da vam pravzaprav nič ne manjka. Veselite se novega dne in si recite: »Tudi danes bo en čudovit dan in hvaležen sem za to.«
  • Vzemite si vsak dan čas za meditacijo – za začetek nekaj minut, ki jih podaljšujte. Sčasoma vas bo samo potegnilo in boste meditirali dlje. Pomembno je da ste pri tem početju disciplinirani, vendar ne vojaško strogi.
  • Bodite pozitivni in optimistični. Osredotočajte se na rešitve, ne na težave.
  • Iščite razloge za hvaležnost v vsaki situaciji. Bodite hvaležni za vse prijetno, kar se vam dogaja. Naj ne bo prijetno samoumevno. Ko želite poseči po najvišjem, posezite po hvaležnosti. V njej sta tudi že vsa ljubezen in radost.
  • Iščite v ljudeh svetle strani, lastnosti, ki jih cenite. Potrudite se in bodite osredotočeni na »dobro« v ljudeh. Bodite blagi in prijazni do drugih.
  • Zavedajte se, da ste vi sami odgovorni za svoje življenje in za vse kar se vam dogaja v njem. Vedite, da drugi enostavno nimajo te moči, da bi vam krojili življenje, razen če jim jo vi ne daste. Zato nihče drug ni niti kriv za vaše neuspehe in težave, prav tako pa tudi ne zaslužen za vaše uspehe.
  • Če vam nekdo še posebej ni všeč, ali ste ga nekoč celo sovražili, naredite vajo… napišite na list papirja dvajset njegovih pozitivnih lastnosti. Če mislite, da jih ne morete najti, potem jih napišite petdeset! Potem jih berite vsak dan in dopišite še kakšno, če vam pride na misel.
  • Lepo ravnajte s sabo. Ne obsojajte se. Ne obsojajte svojih preteklih dejanj, ki vam niso všeč. Vedno naredimo tisto, kar v danem trenutku znamo in zmoremo. Če je naša pozornost v preteklosti, se ne moremo kvalitetno posvečati sedanjosti. Resnično živimo le tukaj in zdaj. S tem se bomo razrešili preteklosti in največ dobrega naredili tudi za prihodnost.
  • Bodite aktivni in ustvarjalni in iščite nove izzive v življenju. Dovolite si poskusiti nove stvari, ne glede na leta, izobrazbo, finančno stanje in podobno. Prehranjujte se zmerno in zdravo in dovolj se gibajte.


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?