Zapri

Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016

MODROST NARAVE

Vsaka rastlina ima poleg snovnih sestavin tudi svojo zavest, svojo posebno vibracijo energije, ki vpliva ne le na fizično telo človeka, ampak tudi na njegovo elektromagnetno polje. Ni vsako zelišče za vsakogar.  

Zelišča za ravnovesje 
Strokovno … o zavesti zelišč 
Izziv: Rož'ca za vsakogar


ZELIŠČA ZA RAVNOVESJE


V naravi ima vsak delček svoj namen in povezavo z drugimi. Zeliščarstvo - uporaba rastlin in njihovih izvlečkov za zdravljenje ali lajšanje tegob je bilo od nekdaj cenjeno delo, znanje o zeliščih pa dragocenost, ki se je prenašala iz roda v rod. Danes je dostop do odgovora skoraj hitrejši od vprašanja, ki ga uspemo zastaviti, na voljo je ogromno priročnikov priznanih zeliščarjev vseh narodnosti. Pri nas so poznani pater Simon Ašič, Maria Treben, Alfred Vogel, Maurice Messegue in mnogi drugi, ki so raziskovali darove narave in učinke posameznih zeli in ljudem posredovali napotke, kako jih uporabiti.

Starodavno zavedanje o učinkih rastlin na bolezenska stanja temelji na opazovanju narave: ljudje so ugotovili, da bolne živali nagonsko poiščejo rastline, ki jim pomagajo ozdraveti - ne potrebujejo napotkov, preprosto začutijo, katero zelišče jih bo podprlo ob določeni težavi. Ljudje pa smo zaradi mnogih informacij, ki smo jih vajeni prejemati od zunaj, utišali svojo lastno intuicijo in notranja vedenja, ki so del nas. Skozi čas smo se pustili prepričati, da je znanje prioriteta učenih, ki jim je potrebno slediti. Ne znamo več prisluhniti svojemu telesu, kaj potrebuje in kaj mu dela škodo.

V dobi hitrih informacij se izgubljamo v raznovrstnih priporočilih. Uporabljamo izdelke, za katere smo prebrali, da nas lahko rešijo težav, preizkušamo enega za drugim, mudi se nam v pričakovanju rezultata. Če prvi ne pokaže učinkov, ga zavržemo in zamenjamo z drugim. Zelišča ali prehranske dodatke uporabljamo brez globljega poznavanja izvora, načina pridelave in brez potrditve, ali je to zelišče sploh ustrezno za nas.

Pri tem lahko pride do napačnih odločitev, kajti ni vsako zelišče za vsakogar - ljudje smo si različni in zelo pomembno je najprej vedeti, kaj je vzrok za določeno težavo, ki posameznika teži.

Vsaka rastlina ima poleg snovnih sestavin tudi svojo zavest ali duha, svojo posebno vibracijo energije, ki vpliva ne le na fizično telo človeka, ampak tudi na njegovo elektromagnetno polje. Zato ni pomembno samo, kako deluje kemična snov v rastlini, pač pa je za koristno uporabo zelišča še bolj pomembno vedeti, kako je usmerjeno elektromagnetno polje rastline.

Narava v svoji pestri delavnici vse usmerja k uravnovešanju procesov, ki so porušeni ali prekinjeni. Tako vibracija zelišča, ki preverjeno pomaga pri zniževanju krvnega tlaka pri človeku, ne deluje neposredno na krvni tlak, ampak zelišče s svojim elektromagnetnim poljem deluje na pretok energije v elektromagnetnem polju človeka in posledično uravna krvni tlak.

Za optimalno učinkovitost in izbiro zelišča je pomembnih več dejavnikov. Zelo pomembno je, kakšno je okolje, v katerem je zelišče raslo - ali je obdelano s kemikalijami ali je bilo naravno poskrbljeno za rast in razvoj. Pomemben je odnos človeka, ki je gojil ali obiral zelišča, do narave in zelišča samega. Nenazadnje je pomembno tudi to, kako je zelišče obdelano, skladiščeno in kako prehaja v roke uporabnika. Niz vplivov lahko na sicer kvalitetno rastlino deluje rušilno, jo oslabi in onemogoči, da bi v polnosti razvila tisto, kar je njen osnovni namen.

Vsaka zel ima lahko več učinkov na človeka in jo je težko opredeliti samo v enem delovanju. Že sama rastlina, ki je sestavljena iz korenine, stebla, listov, cvetov in plodov, lahko učinkuje v posameznem delu drugače. Vsak del ima svoje lastnosti in svoje vibracije. Prav zato je poznavanje delovanja rastlin in vpliva njihovih vibracij obsežna znanost.


STROKOVNO … O ZAVESTI ZELIŠČ


Barbara Svetelj Šprah, licenčna svetovalka in terapevtka po metodi P.E.C.A.

Ob zavedanju, da vsaka zel nosi svojo vibracijo, dobi zeliščarstvo povsem novo smer razumevanja. O tem smo spregovorili z Barbaro Svetelj Šprah, diplomirano socialno delavko, ki se je po desetih letih dela v svojem poklicu in vzporednem spoznavanju zakonitosti delovanja energij na posameznika kot bioterapevtka popolnoma predala delu licenčne svetovalke in terapevtke komplementarne energijske medicine po zaščiteni mednarodni metodi P.E.C.A. Ob večletnem praktičnem delu po tej metodi se še vedno dodatno izpopolnjuje, ob stalnem mentorstvu Alenke Rupert Arune, doktorice znanosti komplementarne medicine in avtorice metode P.E.C.A.

Barbara ni tradicionalna zeliščarka, čeprav čuti globoko spoštovanje do vseh. Predvsem zelo ceni naravo in vse njene darove ter ji zaupa. Njeno doživljanje globljih zakonitosti narave je postalo intenzivnejše ob sprejemanju znanj metode PECA: »Spoznala sem, da ima vsaka snov, vsako živo bitje, vsak prostor svoj energijski zapis, vibracijo, oz. svoje elektromagnetno polje, s katerimi učinkuje na elektromagnetno polje drugega subjekta.«

In obratno. Poleg pomembnosti vibracij iz okolja, ki jih je v svoji fazi rasti sprejemala rastlina ter vseh dodanih vplivov, ki so bili prisotni do trenutka, ko je zelišče pripravljeno kot izdelek za uživanje, pa je izjemno pomemben tudi odnos posameznika do rastline, ki jo sprejme vase. »Če zeliščni pripravek človek zaužije mehansko, brez spoštovanja in hvaležnosti, bo njegov učinek drugačen kot, če bo imel do rastline lepši odnos. Rastlinskemu svetu smo lahko brez poglobljenih raziskovanj globoko hvaležni že za dar kisika, brez katerega ne bi mogli preživeti. Če pa se poglobimo v darove rastlin, ki jih znanost šele odkriva, se lahko njihovi modrosti samo poklonimo. Dejstvo je, da rastline brez človeka lahko živijo, človek brez rastlin pa zagotovo ne,« poudarja Barbara.

»Ob ozaveščanju prisotnosti petih elementov - Zemlje, Vode, Ognja, Zraka in Etra, tako v naravi kot v človeku, se je v meni porodila ideja, da tudi rastline s svojim medsebojnim sodelovanjem lahko v človeku podprejo oziroma uravnotežijo določen element. V vsaki rastlini so prisotni vsi elementi, izpostavljena je tako zemlji, vodi, soncu, zraku in raste na določenem prostoru ter ima svojo zavest. Razmerje prisotnosti elementov pa je pri različnih rastlinah zelo različna. Nekatere zrastejo in uspevajo ob obilici sonca, z zelo malo vode in zemlje, druge potrebujejo ogromno vode, rodovitno prst in malo sonca. Skozi licenčno delo z metodo P.E.C.A. sem pridobila znanja, s katerimi sem lahko natančno preverila, katera zelišča sodijo skupaj in kakšno je potrebno razmerje, da s svojo vibracijo uravnotežijo posamičen element v telesu. Vsak element nosi človeku svoje darove, zelo pomembno pa je ravnotežje.«

Barbara je skozi prepoznavanje kompleksnosti rastlin ter njihovih delov začutila izziv, kako poiskati pravo kombinacijo različnih rastlin in se s tem izogniti ustoličevanju posamezne. Sestavila je niz sedmih zeliščnih mešanic, ki vsaka na svoj način nudijo podporo človekovi psihi in telesu skozi vsakodnevne preizkušnje: Plodnost zemlje, Čutnost vode, Moč ognja, Svoboda zraka, Izvirnost etra, Svetloba dneva, Zvok noči. Zelo pomembna dodana vrednost teh zeliščnih mešanic je oplemenitenje embalaže s simbolom P.E.C.A., ki s svojim edinstvenim elektromagnetnim poljem, ki je bilo tudi znanstveno potrjeno, omogoča zaščito vsebine pred zunanjimi energijskimi vplivi okolja, prostora, ljudi in tehničnimi sevanji. Simbol P.E.C.A. obenem na izbrana zelišča deluje pomirjujoče, jih vitalno energizira in ohranja njihov izvirni zapis.

Več o zeliščnih mešanicah si lahko preberete na http://www.pecastory.com/sl/trgovina/caji, z Barbaro pa se lahko povežete tudi za individualna svetovanja in preglede po metodi P.E.C.A. na naslovu svetovanje@enoma.si.

 

IZZIV: ROŽ´CA ZA VSAKOGAR


Tokratni izziv bo še bolj kot doslej usmerjen od vas - k vam. Bodite pozorni na vašo intuitivno izbiro, predvsem pa prisluhnite svojemu telesu in psihi. Vam primanjkuje stabilnosti, zaupanja vase ali vas bremenijo stare zamere? Vas ustavljajo želje, stresa jeza ali krčijo strahovi? Ne zmorete realizirati svojih načrtov, težko komunicirate? Poiščite vaše področje, kjer se trenutno najbolj zaustavljate in kjer čutite, da imate največ težav. Za bolj lahkotno soočanje z življenjem poiščite pomoč pri elementih narave, ki vam lahko s pomočjo uravnovešanja vibracij blažijo ali pomagajo odpraviti težave:

  • Če občutite da vam primanjkuje stabilnosti, zaupanja vase in moči za prizemljeno uresničevanje svojih nalog, vas podpre element Zemlja. S čisto energijo podpira trtični energijski vrtinec, ki hrani nadledvični žlezi, ledvici in hrbtenico.
  • Če vas tarejo čustvene stiske, zamere in potrebujete podporo v harmoniziranju neusklajenih čustev, vas podpre element Voda. S čisto energijo podpira čustveni ali drugi energijski vrtinec, ki hrani reprodukcijske organe, spolne žleze, mehur in predel križa ter uravnoteži tekočine v telesu.
  • Če vas pri ustvarjanju zaustavljajo želje, jeza in nezdrave vezanosti na zunanji svet, vas podpre element Ogenj. S čisto energijo podpira pleksusni ali tretji energijski vrtinec, ki hrani področje prebavil in prebavila sama.
  • Če imate strahove in žalosti ali občutek ne-svobode v svojem delovanju v prostoru in času, vas podpre element Zrak. S čisto energijo podpira srčni ali četrti energijski vrtinec, ki hrani področje srca, sistem ožilja, žlezo timus, kri, živec vagus, roki, pljuča in bronhije.
  • Če občutite blokade v komunikaciji in izvirnosti idej ter realizacijo le-teh, vas podpre element Eter. S čisto energijo podpira peti in šesti energijski vrtinec, ki hranita področje grla, ščitnico, žrelnico, mandlje, glasilke, hipofizo in živčni sistem, trebušno votlino ter celotni prebavni trakt.

Neizmeren dar človeku, ki je izgubljen v množici splošnih informacij, predstavljajo energijski pregledi po metodi P.E.C.A. Z ugotovitvami s pomočjo svetovalca lahko posameznik dobi celovit vpogled v lastne energijske pretoke skozi fizično telo in elektromagnetno polje ter individualna priporočila o ustreznih zeliščnih mešanicah in prehranskih dodatkih ter drugi pomoči za odpravljanje specifičnih energijskih blokad in težav.

Vaši izzivi so tokrat lahko naslednji:

  • Izberite si zelišče, ki raste v neokrnjenem okolju in vas je pritegnilo zaradi svojih lastnosti, videza, vonja. Preučite način njegove uporabe in ga uporabljajte vsaj 21 dni. Vsakokrat, preden pripravek sprejmete v svoje telo, se zavestno zahvalite za darove, ki jih prejemate.
  • Opazujte naravo, spoznavajte zeli, ki vam jih ponuja vaše domače okolje, nabirajte jih sami, ob pravem času glede na lunine mene – pri tem lahko uporabite setveni koledar, ki vsebuje te informacije.
  • Izberite eno od zeliščnih mešanic P.E.C.A. glede na vaše potrebe in jo pijte vsak dan trikrat dnevno: zjutraj, čez dan in zvečer, najbolje tri tedne. Opazujte spremembe v svojem telesu in psihi. Poglobite svoje zavedanje o specifičnem elementu, katerega podporo uživate. 


Na Zdrave izzive in novice projekta Na mavrici zdravja se lahko naročite tukaj.


Sorodne povezave:

Rubrika Teme
MODROST NARAVE Zdravi izzivi št. 1, 24. 9. 2015: Blagodejno sevanje zemlje
Zdravi izzivi št. 5, 17. 11. 2015: Kisik je hrana za celice
Zdravi izzivi št. 9, 12. 1. 2016: Zelišča za ravnovesje
Zdravi izzivi št. 13, 8. 3. 2016: Lepota od znotraj?
Zdravi izzivi št. 17, 3. 5. 2016: Sonce po-zdravi
Zdravi izzivi št. 21, 28. 6. 2016: Zdravo oblečeni?
Zdravi izzivi št. 25, 6. 9. 2016: Zdravje v ritmu narave
(RAZ)MIGAJMO (SE) Zdravi izzivi št. 2, 6. 10. 2015: Velike in male pasti sedenja
Zdravi izzivi št. 6, 1. 12. 2015: Gibanje po meri človeka
Zdravi izzivi št. 10, 26. 1. 2016: Novodobni zaporniki
Zdravi izzivi št. 14, 22. 3. 2016: Joga ni akrobatika
Zdravi izzivi št. 18, 17. 5. 2016: Priplezajmo do zdravja
Zdravi izzivi št. 22, 12. 7. 2016: Plavanje za zdravje
Zdravi izzivi št. 26, 20. 9. 2016: Se gibamo pravilno?
JEJMO ZA ZDRAVJE Zdravi izzivi št. 3, 20. 10. 2015: Ayurveda - nismo vsi enaki 
Zdravi izzivi št. 7, 15. 12. 2015: Sladki in omamni praznični čas
Zdravi izzivi št. 11, 9. 2. 2016: Dopolnilo ni nadomestilo
Zdravi izzivi št. 15, 5. 4. 2016: Pomladno čiščenje sebe
Zdravi izzivi št. 19, 31. 5. 2016: Ali poživila poživljajo?
Zdravi izzivi št. 23, 26. 7. 2016: Presna hrana
Zdravi izzivi št. 27, 4. 10. 2016: Hrana ali kemija - je to vprašanje?
STRESIMO STRES Zdravi izzivi št. 4, 3. 11. 2015: Stres - to smo mi sami 
Zdravi izzivi št. 8, 29. 12. 2015: Znova najti sebe
Zdravi izzivi št. 12, 23. 2. 2016: Dovoljenje za stres
Zdravi izzivi št. 16, 19. 4. 2016: Koliko se cenim
Zdravi izzivi št. 20, 14. 6. 2016: Umik pred dražljaji
Zdravi izzivi št. 24, 23. 8. 2016: Masaža - sprostitev in poživitev
Zdravi izzivi št. 28, 18. 10. 2016: Kdo je odgovoren za moje zdravje?